Institut za muzikologiju

Institut za muzikologiju je osnovan 2003. godine kao deveta organizaciona jedinica Muzičke akademije u Sarajevu. Inicijatiori za osnivanje Instituta su bili profesori Odsjeka za muzikologiju i etnomuzikologiju dr. Ivan Čavlović, dr. Vinko Krajtmajer i dr. Selma Ferović.

 

Djelatnost Insitituta za muzikologiju obuhvatala je sljedeće: istraživanja iz oblasti muzikologije i etnomuzikologije; prikupljanje i obradu građe; kritičko proučavanje i dokumentiranje prikupljene građe; rad na stručnim i naučnim projektima; objavljivanje naučnih i stručnih radova; aktivno učešće na domaćim i međunarodnim konferencijama; organiziranje međunarodnog simpozija "Muzika u društvu"; učešće u radu stručnih komisija (smotre folklora); profesionalne konsultacije i pripreme radijskih i televizijskih emisija u kojima se prezentira muzička tradicija; priprema i produkcija posebnih izdanja.

 

Tokom proteklih deset godina, Institut za muzikologiju razvio se u jedinstven centar za muzikološka i etnomuzikološka istraživanja u Bosni i Hercegovini. To potvrđuju brojne aktivnosti, kao što su stvaranje arhiva, projekti i izdavačka djelatnost.

 

Uposlenici Instituta:

acc. dr. Jasmina Talam, šefica Instituta

prof. dr. Tamara Karača Beljak

prof. dr. Fatima Hadžić

doc. dr. Lana Paćuka

ass. mr. Amra Toska

mr. Mirza Kovač

 

Kontakt e-mail: institut@mas.unsa.ba

Kontakt tel.: +387 33 442 126

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona