Sarajevo International Guitar Festival

Razmjena znanja, prakse i iskustava, kao i upoznavanje s lokalnim i svjetskim tokovima savremenog gitarističkog obrazovanja i koncertne prakse jesu glavni ciljevi direkcije Sarajevo International Guitar Festivala, koji je od 2011. jedini Festival takve vrste u Bosni i Hercegovini! Afirmirani profesori gitare u okviru Festivala redovito održavaju majstorske radionice za učesnike iz europskih zemalja, te studente i umjetnike iz Bosne i Hercegovine. Majstorske radionice također su osmišljene s ciljem da pomognu bh. pedagozima u pospješivanju njihovih nastavnih planova, ali i uvođenju novih gitarističkih tehnika u edukacijske programe.


Nezaobilazni dio Festivala jesu i koncertne večeri na kojima se bh. javnosti redovito predstavljaju afirmirana gitaristička imena iz SAD-a, Njemačke, Španije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pored koncertnih sadržaja, zahvaljujći kojima se glavni grad BiH redovito pretvara u prijestolnicu umjetnosti sviranja gitare, potrebno je još istaknuti i Takmičarski program sačinjen iz pet kategorija za gitariste – soliste. Svaku kategoriju ocjenjuje internacionalni žiri sastavljen od eminentnih i  renomiranih umjetnika i pedagoga.


Bitan segment Festivala jeste i Guitar Expo, koji promoviše europske graditelje klasičnih gitara, njihove proizvode i tehnike ovog rijetkog zanata. Guitar Expo nije samo prilika za prezentaciju instrumenata i promociju tog zanata, već i za prezentaciju prateće opreme i potrošnih materijala koje obznanjuju svjetski brendovi putem temeljitih prezentacija.

Detaljnije informacije o Sarajevo International Guitar Festivalu dostupne su na: www.sigf.ba

 

Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona