Međunarodna saradnja

Prodekanesa za međunarodnu saradnju

van. prof. dr. Amila Ramović

 

Muzička akademija

Univerzitet u Sarajevu

 

Josipa Štadlera 1/II

71 OOO Sarajevo

Bosna i Hercegovina

T. +387 33 2OO 299

F. +387 33 444 896

M. +387 62 971 174

 

E. amila.ramovic@mas.unsa.ba

W. www.mas.unsa.ba

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu institucija je sa snažnim opredjeljenjem ka internacionalizaciji svoje aktivnosti te izrazito aktivnim odjelom za međunarodnu saradnju.

Ove aktivnosti realiziraju se na nekoliko planova – kroz mobilnosti studenata i nastavnog i nenastavnog osoblja, sudjelovanje u internacionalnim projektima partnera, realizaciju vlastitih internacionalnih projekata i individualno iniciranje i sudjelovanje nastavnog osoblja u internacionalnim projektima te kroz strateško planiranje i osnaživanje partnerskih odnosa s ciljem institucionalnog razvoja.

Pristupanjem, još u godinama opsade, AEC-u (Evropska asocijacija muzičkih konzervatorija), platformi za umrežavanja i promoviranje djelovanja relevantnih visokoškolskih ustanova na evropskom prostoru, Akademija je postala aktivna sudionica aktivnosti u visokom muzičkom obrazovanju u evropskom prostoru, s nizom ostvarenih projekata saradnje te s posebnim s fokusom na razmjenu nastavnog i nenastavnog osoblja.

Danas se projekti mobilnosti realiziraju kroz bilateralne ugovore s partnerskim institucijama, od kojih se većina realizira u okviru programa Erasmus+, CEEPUS, te drugih programa akademske mobilnosti.

Ove razmjene trenutno se provode sa 25 institucije iz 12 evropskih zemalja, sa kojima MAS ima aktivne sporazume o saradnji:

 

Austrija

 

Crna Gora

  • Univerzitet Crne Gore − Muzička akademija na Cetinju, Crna Gora (bilateralni)

 

Holandija

  • Hanzehogeschool Groningen / Hanze University Groningen − University of Applied Sciences - Prins Claus Conservatoire(bilateralni, Erasmus+) - https://www.hanze.nl/en

 

Hrvatska

 

Italija

 

Mađarska

 

Njemačka

 

Portugal

  • ESMAE - Escola Superior de Música e Artes do Espetáculo do Porto - Instituto Politecnico do Porto (bilateralni, Erasmus+) - https://www.esmae.ipp.pt

 

Slovenija

 

Srbija

 

Španija

 

Turska

 

Pored redovnih nastavnih mobilnosti, studenti redovno sudjeluju u međunarodnim Erasmus+ i sličnim umjetničko-pedagoškim i naučno-pedagoškim projektima, poput orkestara, ljetnih škola i sl. (MEDINEA - Mediterranean Youth Orchestra, Francuska, NoViArt, Italija, Philharmonic Orchestra for New Bridges, Srbija, CEMAN, Italija, te International Cultural Heritage Summer School, Italija, i drugi).

Od 2021. Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu jedna je od osnivača i članica CEEPUS mreže Winds of Central Europe, uz Akademiju Ferenc Liszt iz Budimpešte, Fakultet muzičke umetnosti iz Beograda, Muzičke akademije iz Zagreba, Akademije za glasbo iz Ljubljane, kroz koju se ostvaruje mobilnost studenata i nastavnika u oblasti duvačkih instrumenata i udaraljki.

Pored redovnih mobilnosti, Akademija svoje opredjeljenje prema internacionalizaciji realizira i kroz internacionalni karakter niza aktivnosti koje provodi, kako na umjetničkom i naučnom, tako i na pedagoškom planu. U saradnji s Muzikološkim društvom, već četvrt stoljeća Akademija organizira Međunarodni muzikološki simpozij „Muzika u društvu“. Radovi stručnjaka iz inostranstva redovno se objavljuju u Časopisu za muzičku kulturu Muzika te u Zborniku radova Muzika u društvu (Music in Society. The Collection of Papers), internacionalno prepoznatih i indeksiranih serijskih naučnih publikacija.

U vlastitoj produkciji Akademija organizira godišnji festival Majske muzičke svečanosti, posvećen promociji umjetničkih ostvarenja nastavnog osoblja i studenata, gostujućih nastavnika te partnera i gostiju, koji ovaj festival, uz redovnu aktivnost Koncertne sezone MAS, čine jednim od najznačajnijih muzičkih događaja u Sarajevu. Internacionalni duh na akademiju donose i partnerski festivali s pratećim edukativnih programima, Sonemus i Sarajevo International Guitar Festival, koji promoviraju izvrsnost u specijalizovanim oblastima savremene muzike i gitarskog izvođaštva. U proteklim godinama veoma značajne rezultate imali su projekti Sarajevo Chamber Music Festival koji je Muzička akademija ostvarivala u saradnji s Manhattan String Quartetom (2012-2016), te Sarajevo Sonic Studio, posvećen stvaralaštvu velikih kompozitora današnjice (John Cage, Heiner Goebbels, Vinko Globokar, Peter Ablinger, Philippe Manoury, 2012-2014).

U oblasti pedagogije, projektom Kreativnih radionica Podijelimo znanje stimuliše se razmjena između studenata regionalnih akademija te podstiče izvrsnost u javnom djelovanju studenata na regionalnom planu.

Pored navedenih, Akademija je u prošlosti realizirala nekoliko ključnih infrastrukturnih projekata, kao što su "Widening participation on the road to membership", finansiran od strane SIDA-e, te Tempus projekat "Introducing multidisciplinarity in music education".

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu ostaje strateški usmjerena ka razvijanju svoje internacionalne djelatnosti, te stoji na raspolaganju zainteresiranim partnerima za kreiranje novih mreža, inicijativa i zajedničkih projekata.

 

 

Prodekanesa za međunarodnu saradnju

Prof. dr. Amila Ramović

amila.ramovic@mas.unsa.

 

 

__________________________________________________________________________________________________

 

Izvještaji o međunarodnoj saradnji MAS UNSA

 

 

 

 

 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona