Predavanja prof. Mladena Milićevića – (8. do 17. aprila 2024.)

Akademija scenskih umjetnosti UNSA će u periodu od 8. do 17. aprila 2024. prirediti niz predavanja posvećenih zvuku na filmu u saradnji s istaknutim kompozitorom i profesorom iz Sarajeva sa sjedištem u Los Angelesu i Zagrebu dr. Mladenom Milićevićem. Pored objavljenog programa predavanja, prof. Milićević će za studente Muzičke akademije UNSA, pod okviru aktivnosti na predmetu Aspekti suvremene muzike, realizirati predavanje u čijem će fokusu biti njegov kompozitorski rad. Predavanje će biti održano u ponedjeljak, 08.04.2024, u 14.15. u Maloj sali MAS UNSA.

 

Dr. Mladen Milićević je profesor emeritus na Odjelu za Recording Arts na Univerzitetu Loyola Marymount u Los Angelesu. Proteklih 11 godina bio je šef Odjela Recording Arts, da bi 2019. je odstupio s te pozicije i postao prvi profesor na Univerzitetu Loyola Marymount koji predaje 100% online nastavu. Primarni obrazovni angažman dr. Milićevića je sada usredotočen na online predavanja. Njegovi akademski interesi su interdisciplinarni te je izlagao je na raznim međunarodnim konferencijama u širokom rasponu tema poput muzike, filma, estetike, semiologije, sociologije, obrazovanja, umjetne inteligencije, religije i kulturoloških studija. Mladen Milićević je diplomirao 1982. kompoziciju i magistrirao 1986. kompoziciju i multimedijalne umjetnosti na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi profesora profesora Josipa Magdića. Godine 1986. je došao u Sjedinjene Države na studij kod Alvina Luciera na Univerzitetu Wesleyan u Connecticutu gdje je magistrirao eksperimentalnu glazbenu kompoziciju 1988. Na Univerzitetu u Miamiju na Floridi, Mladen Milićević je doktorirao kompoziciju 1991. godine, studirajući kod profesora Dennisa Kama. Nekoliko ljeta također je proveo studirajući s Michaelom Czajkowskim u ljetnoj školi muzike u Aspenu, Colorado.

Dobitnik je niza nagrada za svoje kompozicije u bivšoj Jugoslaviji, ali i u Evropi. Radeći u Sarajevu od 1976. do 1986. godine kao slobodni kompozitor, pravio je glazbu za pozorište, filmove, radio i televiziju, i za taj rad je dobio nekoliko nagrada. Otkako se 1986. preselio u Sjedinjene Države, Mladen Milićević je izvodio svoju elektronsku glazbu uživo, komponovao za savremeni ples, snimio nekoliko eksperimentalnih animiranih filmova i videozapisa, postavljao multimedijalne instalacije i videoskulpture, te imao izložbe svojih slika. Uz to je radio i muziku za filmove. Sticajem neobičnih okolnosti 2003. godine radio je muziku za film "The Room" koji je postao međunarodni fenomen kao "najgori" film ikad napravljen. Po tom filmu 2018. urađen je holivudski hit “Disaster Artist” za koji je James Franco dobio Golden Globe. Vrijedno spomena je i to da je prof. Milićević bio autor muzike za dokumentarni film “Cuba: The Forgotten Revolution” koji je 2015. dobio nagradu EMMY.

 

Sva predavanja u periodu od 8. do 12. aprila 2024. su otvorena za javnost.

Adresa dogadjaja: 
Univerzitet u Sarajevu - Muzička akademija
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona