13. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ “MUZIKA U DRUŠTVU”; Sarajevo, 7-10. decembar 2022.

Muzikološko društvo i Muzička akademija UNSA najavljuju:

13. Međunarodni simpozij „Muzika u društvu“

 

Muzikološko društvo FBiH i Univerzitet u Sarajevu – Muzička akademija najavljuju 13. izdanje Međunarodnog simpozija „Muzika u društvu“, koji će se održati od 7. do 10. decembra 2022. godine.

Simpozij „Muzika u društvu“ najznačajniji je bosanskohercegovački i jedan od vodećih regionalnih naučnih skupova ove vrste, koji se bijenalno održava od 1998. godine. Načelna tema Simpozija „muzika u društvu“, označava njegovo usmjerenje ka višedimenzionalnom, diversificiranom i transdisciplinarnom diskursu savremene nauke o muzici, kako u bosanskohercegovačkim, tako i u internacionalnim okvirima. Stoga će i ova četverodnevna konferencija okupiti 74 stručnjaka iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, muzičke teorije, muzičke pedagogije i srodnih naučnih i umjetničkih disciplina iz 17 zemalja, koji će rezultate svojih istraživanja predstaviti kroz 17 radnih sjednica.

Program će uključiti i radionica o bazama podataka u muzikologiji eminentnih muzikologa Daniele Castaldo, Benjamina Knysaka i Zdravka Blažekovića. Blažeković je ujedno i jedan od ovogodišnjih uvodničara Simpozija, uz Amru Bosnić, profesoricu Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Posebni programi Simpozija su vođena posjeta kroz izložbu Sevdalinka - slika, riječ i zvuk kustosice Nirhe Efendić u Zemaljskom muzeju BiH, te koncert tradicijske muzike Bosne i Hercegovine u izvedbi Ansambla Etnoakademik.

Ovogodišnje izdanje Simpozija proteći će u slavljeničkoj atmosferi, u znaku obilježavanja 25 godina od osnivanja Muzikološkog društva. Ovim će povodom 8. decembra u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu biti priređena i svečana sjednica na kojoj će biti obilježeno 25 godina rada Muzikološkog društva koje se u proteklom periodu pozicioniralo kao jedan od temeljnih i najrelevantnijih nosilaca nauke o muzici u Bosni i Hercegovini. Osnivači Društva, sadašnji i bivši članovi, te aktuelno rukovodstvo retrospektivno će sagledati dosadašnja dostignuća i doprinos, ali i razmotriti buduće perspektive u skladu sa savremenim naučnim i društvenim tokovima.

U povodu obilježavanja ove značajne obljetnice, programske aktivnosti će biti organizirane u proširenim kapacitetima i na različitim lokacijama: na Muzičkoj akademiji, u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, kao i u Gazi Husrev-begovoj biblioteci i Zemaljskom muzeju BiH.

Muzikološko društvo FBiH i Univerzitet u Sarajevu – Muzička akademija 13. Međunarodni simpozij “Muzika u društvu” realiziraju u saradnji sa Gazi-Husrev-begovom bibliotekom i Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine uz podršku Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti te Fondacije za izdavaštvo.

Sve aktivnosti planirane pod okriljem simpozija otvorene su za javnost, a program cijele konferencije dostupan je i na web stranici Muzikološkog društva www.muzikolosko-drustvo.ba.

 

Više informacija na linku: 13. Međunarodni simpozij „Muzika u društvu“: PROGRAM

 

Zbornik sažetaka 13. Međunarodnog simpozija “Muzika u društvu” dostupan je na linku za računare i tablete

 

Zbornik sažetaka 13. Međunarodnog simpozija “Muzika u društvu” dostupan je na linku za telefone

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona