Promocija monografije “Simfonijska muzika u Bosni i Hercegovini” dr. Amre Bosnić (26.05.2022.)

Promocija monografije “Simfonijska muzika u Bosni i Hercegovini” dr. Amre Bosnić će biti upriličena u četvrtak, 26. maja 2022. godine, u 18 sati u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić kao dio programa festivala “Dani umjetnosti UNSA”.

Osim autorice, knjigu će predstaviti dr. Leon Stefanija, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, dr. Naida Hukić, docentica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, dr. Fatima Hadžić, vanredna profesorica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu i Tamara Karača Beljak, prorektorica za umjetnost, umjetničko-istraživački rad, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu. U ulozi moderatorice naći će se dr. Nerma Hodžić Mulabegović, docentica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Monografija “Simfonijska muzika u Bosni i Hercegovini” dr. Amre Bosnić razmatra fenomen simfonizma u Bosni i Hercegovini kao umjetničkog pandana sveobuhvatnom razvoju bosanskohercegovačkog društva nakon Drugog svjetskog rata. Pod krovnom odrednicom stilskog pluralizma, u preko 90 simfonijskih djela nastalih do početka 90-ih godina 20. stoljeća, bosanskohercegovački kompozitori razvili su nekoliko koncepata simfonijskog umjetničkog mišljenja – simfonizama – koji su se oslanjali na raznovrsna materijalna uporišta, kompozicione tehnike i formalna rješenja i kao takvi egzistirali u specifičnom sociokulturnom miljeu socijalističke Bosne i Hercegovine. U centru pažnje autorice je svakako teorijsko-analitički aspekt sagledavanja najvažnijih djela simfonijske muzike, no ujedno se ovaj problem posmatra i iz ugla značenja simfonije kao simbola zapadnoevropske umjetničke tradicije, odnosno njene historijske, socijalne i estetske pozadine.

Amra Bosnić (Bihać, 1979) je magistrirala (2010) i doktorirala (2016) na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, pod mentorstvom prof. dr. Ivana Čavlovića. Angažirana je na istoj instituciji kao viša asistentica (2011), docentica (2016), te vanredna profesorica (2022) na predmetima Muzički oblici i stilovi i Analiza muzičkog djela. Također je inicirala pokretanje nastavnog modula Kompozitorstvo u Bosni i Hercegovini kao izbornog, odnosno obaveznog predmeta struke na II ciklusu studija Muzičke akademije u Sarajevu. Od 2019. godine na poziciji je šefice Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju, a u periodu od 2016. do 2020. godine bila je sekretarka Vijeća III ciklusa studija. Područje njenog naučnog interesa su muzička analiza i teorija muzike, problematski usmjerene mahom ka kompozitorstvu u Bosni i Hercegovini. Svoje naučne radove izlagala je na simpozijumima i objavljivala u publikacijama u zemlji i regionu. Saradnica je urednika enciklopedije Grove Music Online (Oxford University Press USA), te je jedna od urednica dva zbornika radova međunarodnih muzikoloških simpozija “Muzika u društvu” (2018, 2020) u izdanju Muzikološkog društva Federacije Bosne i Hercegovine i Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Jedna je od inicijatorica i organizatorica Ciklusa kreativnih radionica “Podijelimo znanje” u organizaciji Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju Muzičke akademije u Sarajevu. Saradnica je Instituta za muzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu, te članica Muzikološkog društva FBiH i ICTM-a (International Council for Traditional Music) za Bosnu i Hercegovinu.

Adresa dogadjaja: 
Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona