Recital violinistice Alme Dizdar: javno predstavljanje umjetničkog doktorskog istraživanja (17.11.2022.)

Pod okriljem Koncertne sezone Muzičke akademije, bit će upriličeno javno koncertno predstavljanje umjetničkog istraživanja Alme Dizdar, doktorandice iz oblasti violine, violinistice i asistentice na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, koje realizuje pod mentorstvom prof. emer. Ernsta Kovacica.

Njen recital održat će se u četvrtak, 17. novembra 2022. godine, u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”. Dizdar će interpretirati 12 Fantazija za solo violinu (7-12) Georga Philippa Telemanna, “Tierkreis” za solo violinu Karlheinza Stockhausena, kao i “Duo Concertant” za violinu i klavir Igora Stravinskog koji će ova violinistica izvesti uz klavirsku pratnju umjetničke saradnice Dženane Hadžić.

 

Alma Dizdar srednje muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi I i II stupnja Mostar u klasi prof. Vasilija Buzmakova. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong. Master studij je pohađala na univerzitetu Ithaca College u Ithaci, New York u klasi prof. dr. Calvina Wiersme, a potom na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi prof. YeonJu Jeong. Za prvi ciklus je nagrađena priznanjem Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu. Usavršavala se na seminarima poznatih pedagoga: Dora Schwarzberg, Anna Dzialak Savytska, Ernst Kovacic, Orest Shourgot, Cihat Askin, Calvin Wiersma, Mark Steinberg i dr. Nastupala je u zemljama regiona, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao solistica je nastupala sa Simfonijskim orkestrom Mostar i gudačkim orkestrom Strings attached Sinfonietta. Studentica je treće godine III ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. emeritusa Ernsta Kovacica. Trenutno je zaposlena kao asistentica na predmetu Violina na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Dženana Hadžić osnovne i postdiplomske studije završava na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi profesorice Dunje Dimitrijević, nakon čega je diplomirala i na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju pod mentorstvom profesora Ivana Čavlovića. Zaposlena je kao umjetnička saradnica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, te ostvaruje zapažene nastupe u Bosni i Hercegovini i van njenih granica.

Ulaz na koncert je slobodan.

 

Foto: Vanja Čerimagić

Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona