Simfonijski orkestar

Simfonijski orkestar Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu je stalni ansambl koji okuplja sve studente instrumentalnih odsjeka, a oblikuje se u okviru nastave iz predmeta Orkestar na Odsjeku za dirigovanje. Simfonijski orkestar izvodi velika djela samostalno ili skupa s mješovitim horom.

Kako je već rečeno orkestar je izveo neka fundamentalna historijska djela poput Berliozove Fantastične simfonije, a u zajednici s horom Akademije izveo je Mozartov Requiem, Beethovenovu Devetu simfoniju, Orffovu Carminu Buranu i sl. Simfonijski orkestar se po potrebi i zahtjevima programa koji se izvodi popunjava i s alumnijima Akademije, ali i muzičarima izvan Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Važno je spomenuti da se studentima u orkestru obavezno pridružuju i njihovi profesori što je dokaz da je cjelokupni umjetnički život na Akademiji simbiotičkog karaktera i strogo vezan za umjetničku nastavu i zahtjeve uspješnog muziciranja. Profesor koji uvježbava i izvodi cjelovečernje programe sa Simfonijskim orkestrom je Ognjen Bomoštar sa asistentom Emirom Mejremićem.


Aktivnosti:

Gala koncert povodom obilježavanja 70 godina Univerziteta u Sarajevu (19.12.2019.)

Gala koncert povodom obilježavanja 70 godina Univerziteta u Sarajevu - galerija (19.12.2019.)

Koncert Orkestra Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu  - galerija (13.5.2019.)

Koncert Orkestra Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (13. 5. 2019.)

Godišnji koncert Orkestra MAS (24. 4. 2018.)

Godišnji koncert Orkestra MAS - galerija (24. 4. 2018.)

Završena Svečana promocija i dodjela diploma diplomantima i magistrantima (7.12.2017.)

Svečani koncert povodom 62. godišnjice osnivanja Muzičke akademije u Sarajevu (23.5.2017.)

Majske muzičke svečanosti (5.5 - 7.6.2017.)

Koncert Simfonijskog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu povodom jubileja Srednje muzičke škole u Zenici (10.4.2017.)

Koncert Simfonijskog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu povodom jubileja Srednje muzičke škole u Zenici - galerija (10.4.2017.)

W. A. Mozart "Bastien i Bastiena" (12.4.2017.)

W. A. Mozart "Bastien i Bastiena" - galerija (12.4.2017.)

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona