Održana komemoracija za Ivana Čavlovića (1949-2021): od Profesora se oprostili bliski prijatelji i saradnici

Održana komemoracija za Ivana Čavlovića (1949-2021):

od Profesora se oprostili bliski prijatelji i saradnici

 

U četvrtak, 20. maja 2021. godine, u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana je komemoracija za uvaženog profesora i bivšeg dekana Muzičke akademije, emeritusa Univerziteta u Sarajevu, dr. Ivana Čavlovića koji nas je iznenadno napustio 14. maja. Ovom skupu prisustvovala je porodica, najbliži prijatelji, saradnici i kolege sa Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Komemorativni skup, koji je moderirala muzikologinja dr. Lana Paćuka, počeo je izvedbom Čavlovićeve Elegije III u interpretaciji violončelistice dr. Belme Alić, nakon čega se prisutnima obratio dekan Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, mr. Ališer Sijarić koji se osvrnuo se na neizmjeran doprinos Ivana Čavlovića u cjelokupnom diskursu o muzici. Podsjetio je da se profesor Čavlović može smatrati utemeljiteljem bosanskohercegovačke historije muzike kojoj je pristupao na sistematičan način, mapirajući periode i ključne događaje kao putokaze. Ukazao je i na njegov dijapazon naučnog sagledavanja onoga što je muzika po sebi i u svom društveno-historijskom kontekstu, te na značaj opusa Ivana Čavlovića koji obuhvata devet knjiga te preko 200 naučnih i stručnih radova, monografskih brošura i publicističkih priloga. Profesor Čavlović će ostati upamćen i po svom kompozitorskom radu, te kao jedan od osnivača Muzikološkog društva FBiH, Časopisa za muzičku kulturu Muzika, Međunarodnog simpozija Muzika u društvu, Instituta za muzikologiju, Centra za muzičku edukaciju, te kao utemeljitelj festivala Majske muzičke svečanosti i Sarajevo Chamber Music Festivala u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Manhattan String Quarteta iz New Yorka.
 
O vrijednostima koje je emeritus Čavlović svojim otvorenim duhom za progresivno utkao u razvoj bosanskohercegovačke nauke o muzici, govorio je prorektor za nauku Univerziteta u Sarajevu, dr. Mirza Dautbašić, prisjetivši se Profesora kao beskompromisnog borca za status umjetnika i umjetnosti, ali i borca za dobrobit bosanskohercegovačkog društva uopšte, posebno u godinama opsade u kojima je bio pripadnik Armije BiH.
 
Bliske saradnice Ivana Čavlovića, njegove asistentice, danas profesorice na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, dr. Amila Ramović, dr. Fatima Hadžić, i dr. Amra Bosnić, vrlo emotivno su se oprostile od svog mentora, prisjetivši se njegovog  plemenitog i širokog duha, eruditskog znanja, predanog i vizionarskog pristupa radu. Profesora Čavlovića će pamtiti i po njegovoj jednostavnosti i neposrednosti, te kao uzora, zaštitnika i savjetnika koji je, kao istinski zaljubljenik u muziku, do kraja bio posvećen opštem dobru. 
 
Od profesora Čavlovića oprostili su se brojni saradnici iz regije i svijeta. Telegrame saučešća njegovoj porodici i kolegama uputili dr. Rineke Smilde (Hanze Univerzitet Groningen), dr. Cihat Aşkin (Turski državni konzervatorij), mr. Zoran Krajišnik (Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu), dr. Dubravka Jovičić (Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu), dr. Dimitrije Golemović (Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu), mr. Dalibor Cikojević (Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu), mr. Bojan Martinović (Muzička akademija Univerziteta Crne Gore), dr. Dražen Košmerl (Muzička akademija u Puli). Chris Finckel, član Manhattan String Quarteta koji je s Ivanom Čavlovićem bio umjetnički direktor Sarajevo Chamber Music Festivala, istakao je da mu je bila čast poznavati Profesora zbog njegovog predanog rada i snažnog uvjerenja u neophodnost muzike u društvu u kojem ljudi imaju međusobno saosjećanje. 
 
Počast profesoru Čavloviću odala i je pijanistica mr. Azra Medić, izvedbom drugog stava iz Velike patetične sonate Ludwiga van Beethovena, „demokrate među kompozitorima,“ čiji je opus Ivan Čavlović opčinjeno izučavao. Iako se iz završne misli jednog od njegovih posljednjih tekstova  o Beethovenovoj Devetoj simfoniji, koju je s prisutnim podijelila dr. Fatima Hadžić, iščitava prihvatanje neminovne prolaznosti, Profesor će svojim bogatim naslijeđem prkositi konačnosti i nakon svog odlaska: „Bolest je neupitna, kao što je neupitno opredjeljenje ka Beethovenovoj Devetoj kao simboličkom fenomenu otpora prema smrti. Smrt je u svakom slučaju konačna no Deveta je beskonačna i u tome vidim vlastito opredjeljenje ka vanvremenosti i vanprostornosti objektivnog svijeta. Beethovenova Deveta je moja objekcija mene samoga?!“
 
Profesor Ivan Čavlović ostat će upamćen po svom eruditskom znanju, posvećenosti i neumornom radu, ali i podršci koju je kolegama s Muzičke akademije pružao do kraja. A kako je zaključio dekan MAS Ališer Sijarić, mogli bismo zamisliti da se Ivan Čavlović sada vratio tamo odakle je nekada, kao posjetilac došao, u Gutenbergovu galaksiju, metaforu svijeta-biblioteke, gdje samo zapisano ostaje, a  nezapisano sapire rijeka vremena. „Tamo je sebi za života obezbijedio sazvježđe koje će nositi njegovo ime.“

Link: https://www.youtube.com/watch?v=zwQR_Zp8DVg
 
Posljednji ispraćaj i polaganje urne profesora Ivana Čavlovića obavit će se u utorak, 25. maja 2021. godine u 12.15 sati na gradskom groblju Bare iz ateističke kapele.

 

Fotografije: Vanja Čerimagić 

Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona