Održan komemorativni skup povodom smrti prof. Davida Kamhija (1936–2021)

U 85. godini života umro je prof. David Kamhi, doajen violinističke umjetnosti i pedagogije u Bosni i Hercegovini.

Osim po njegovom violinizmu, Davida Kamhija pamtit ćemo kao vrijednog sudionika savremene bosanskohercegovačke historije. Bio je aktivan u jevrejskoj sinagogi, istraživač jevrejske prošlosti, kulturni ataše Bosne i Hercegovine u Španiji, jedan od suosnivača Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine, sudionik u razgovorima o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti njegove, kako je često naglašavao, domovine Bosne i Hercegovine. (...)

Pamtit ćemo ga kao skromna čovjeka, ali sa snažnim odjekom njegova talenta, volje i posvećenosti u poljima njegove umjetničke muzičke prakse. Bit će nam teško naći mu dostojnu zamjenu! (Iz teksta dr. Ivana Čavlovića, prof. emeritusa UNSA)

Komemorativni skup za profesora Davida Kamhija održan je u utorak, 16. 03. 2021. godine u 11,30 na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Zbog izuzetno složene epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, skup je zatvoren za javnost. Ispraćaj profesora Davida Kamhija obavljen je istoga dana, 16. 03. 2021. u 14,30 na groblju Bare.

Snimak komemorativog skupa možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=Z-InDoeJheM

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona