Zagrebački puhački trio nastupa u okviru 17. Majskih muzičkih svečanosti – (14.05.2024)

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu sa zadovoljstvom najavljuje koncert Zagrebačkog puhačkog trija, renomiranog ansambla sa višedecenijskom tradicijom, koji će biti upriličen u utorak, 14. maja 2024. godine u 19:00 u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS, u okviru 17. izdanja festivala Majske muzičke svečanosti.

Dario Golčić (oboa), Bruno Philipp (klarinet) i Žarko Perišić (fagot), izvest će djela bečkih klasičara u aranžmani za duvački trio, pa će publika ovom prilikom čuti uvertiru iz opere Čarobna frula W. A. Mozarta, te Sekstet op. 71, Es dur L. van Beethovena.

Drugi dio repertoara uključuje djela savremenih kompozitora, pa će Zagrebački puhački trio izvesti kompoziciju Rozeta za puhački trio O. Jelaske, Uhodanost za puhački trio Z. Lončarića i Lirsku suitu Ž. Smalysa.

 

Zagrebački puhački trio u sadašnjem sastavu (Dario Golčić, oboa; Bruno Philipp, klarinet i Žarko Perišić, fagot) nastavlja dugu tradiciju puhačkoga kamernog ansambla, koji kontinuirano djeluje u Zagrebu od 1970. godine. Na inicijativu Trija nastale su brojne kompozicije, a mnogi hrvatski kompozitori posvetili su mu svoja djela. Osim u Hrvatskoj, ansambl uživa i međunarodni ugled koji je stekao brojnim gostovanjima po Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Bugarskoj, Španiji, Portugalu, Rusiji i dr. Ansambl je nagrađen uglednim priznanjima kao što su Nagrada Vatroslav Lisinski i Nagrada Milka Trnina. U sklopu koncertnog ciklusa Osječka glazbena srijeda, Zagrebački puhački trio dobiva nagradu za najbolje izvođačke domete u sezoni 2018/2019. Uz svoju dugogodišnju koncertnu djelatnost, Zagrebački puhački trio snimio je i nekoliko studijskih nosača zvuka popraćenih hvaljenim kritikama, a koji su nominirani za nagradu Porin u kategoriji za “najbolje izvedenu skladbu hrvatskih skladatelja”. Najnoviji nosač zvuka sa djelima savremenih kompozitora, praizvedenih i posvećenih upravo Zagrebačkom puhačkom triju, a u povodu 50. obljetnice Trija, objavljen je krajem 2020. u izdanju NOTABENE. Trio je tokom ljeta 2022. godine imao zapaženu koncertnu turneju u Norveškoj. U pripremi je studijsko snimanje novih djela hrvatskih kompozitora (Lončarić, Rožić, Bergamo, Detoni) za predstojeći nosač zvuka čije je objavljivanje planirano 2024/2025. godine.

 

Ulaz je slobodan.

 

 

Adresa dogadjaja: 
Galerija BKC-a Sarajevo
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona