Violončelist Adrian Ivičević na Muzičkoj akademiji UNSA (09.11.2022.)

Novembarski repertoar Koncertne sezone Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu uključuje recital violončeliste Adriana Ivičevića koji će, uz klavirsku pratnju Zerine Šabotić, nastupiti u srijedu, 9. novembra 2022. godine, u 19:00 u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”.

Ivičević i Šabotić će izvesti Arpeggione sonatu D. 821 Franza Schuberta, Sonatu za violončelo i klavir L. 135 Claudea Debussya, a na programu će se naći i “Rapsodia Concertante” za violončelo i klavir Borisa Papandopula.

Ulaz na koncert je slobodan.

 

Adrian Ivičević violončelo počinje učiti u dobi od 9 godina na Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, najprije kod prof. Vladimira Kapeša, a potom u klasi mr. Vande Đanić. Paralelno sa srednjom glazbenom školom pohađa i Biskupijsku klasičnu gimnaziju Ruđera Boškovića. Osnovne studije violončela pohađao je od 2010. do 2014. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu kod prof. Yevgenyja Xaviereffa, a master studije na Umjetničkoj akademiji u Splitu kod prof. Mihovila Karuze. Godine 2021. završio je specijalistički master studij orkestralne i komorne izvedbe (MA Classical String Performance) na Akademiji glazbe i plesa irskog svijeta pri Sveučilištu u Limericku, Republika Irska, a u saradnji s Irskim komornim orkestrom. Osvajao je brojne nagrade i pohađao mnoge radionice vrhunskih violončelista i kamernih muzičara kao što su Aleksandar Buzlov, Sophia Rahman, David Grigorian, Sarah McMahon, Monika Leskovar, Maria Włoszczowska, Tomas Djupsjöbacka, te ostvario saradnju sa svjetskim violončelističkim imenima kao što su Jakob Koranyi, Mischa Maisky i dr. Aktivno se bavi koncertnom djelatnošću, solističkim i komornim izvedbama te djeluje pedagoški. Suosnivač je Genie Ensemblea te pokretač “Clare Classical” serije koncerata i festivala u Ennisu, Co. Clare, Irska.

 

Zerina Šabotić muzičko obrazovanje započinje 2004. godine, a 2014. završava Srednju muzičku školu Sarajevo, smjer za solo klavir, u klasi profesorice Vedrane Mujkić. Dobitnica je dvije prve i jedne specijalne nagrade na Federalnim takmičenjima učenika i studenata muzike, dvije treće nagrade na takmičenjima “Don Vincenzo Vitti” i “Gianluca Campochiaro”, prve i specijalne nagrade na internacionalnom takmičenju “Citta di Barletta” u Italiji. Kao kamerni muzičar nastupala je u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH sa triom “Ardea”, te je osvojila prvu nagradu na takmičenju “Bistrički zvukolik” kao član klavirskog kvinteta. Nastupala je kao solista sa orkestrom Srednje muzičke škole Sarajevo, kamernim orkestrom MAS, i Sarajevskim gradskim orkestrom. Učestvovala je na “A-festu” u Novom Sadu, Sarajevo Chamber Music Festivalu, Sarajevskim večerima muzike (SVEM), Vaclaf Festivalu, Festivalu Sarajevska zima te SONEMUS Festu. U sklopu CEEPUS programa je studirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Rite Kinke, a trenutno je apsolvent na II ciklusu studija Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u klasi profesora Dragana Opančića. Djeluje aktivno kao pedagog, korepetitor i kamerni muzičar.

Adresa dogadjaja: 
Koncertna sala "Cvjetko Rihtman" Sarajevo
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona