Stručni saradnik na Odsjeku za dirigovanje, Fuad Šetić kao asistent dirigentu učestvovao u programu Western Balkans Youth Orchestra’s Summer 2022 training and concert phase “New Ways” (14. do 22.7.2022.)

Stručni saradnik na Odsjeku za dirigovanje, Fuad Šetić, boravio je od 14. do 22. jula u Prištini gdje je kao asistent dirigentu učestvovao u programu Western Balkans Youth Orchestra’s Summer 2022 training and concert phase “New Ways”.

Nakon završene pripremne faze, pridružio se maestru Desaru Sulejmaniju, osnivaču i umjetničkom direktoru Western Balkans Youth Orchestra, i orkestru na koncertnoj turneji koja je uključivala nastupe u Prištini, Skoplju, Novom Sadu, Mostaru i Kotoru.

 

Šetić se na ovim koncertima predstavio dirigujući djela:

 

E. Grieg: Iz Holbergovog vremena (Svita u starom stilu)

 

F. Chopin: Klavirski koncert op. 11, br. 1 (aranžman za gudački orkestar)

 

A. Tansman: Varijacije na Frescobaldijevu temu

 

G. Druga: Feathers of Sorrow (premijera)

 

D. Šostakovič: Kamerna simfonija, op. 110a (po Gudačkom kvartetu br. 8)

 

Western Balkans Youth Orchestra osnovan je 2019. godine kao platforma za saradnju mladih profesionalnih muzičara iz šest zemalja Zapadnog Balkana koje nisu članice EU (Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije). Iako relativno mlad orkestar, WBYO već se etablirao kao ozbiljan regionalni ansambl čiji su koncerti uvijek popunjeni i rasprodani, a posljednje uspješno predstavljanje bilo je na Young Euro Classic Festivalu u Berlinu.

Adresa dogadjaja: 
Priština (Kosovo), Skoplje (Sjeverna Makedonija), Novi Sad (Srbija), Mostar (BiH), Kotor (Crna Gora)
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona