Seminar profesora Konstantina Krasnitskog na Muzičkoj akademiji UNSA (07.03.-08.03.2023.)

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu organizator je seminara Konstantina Krasnitskog, priznatog pijaniste i profesora na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Seminar, koji je primarno namijenjen učenicima i studentima klavira, održat će se u sljedećim terminima:

- utorak, 07. 03. 2023, 10.00-13.00 i 15.00-19.00

- srijeda, 08. 03. 2023, 10.00-13.00 i 15.00-19.00

 

Svi zainteresirani prijave mogu slati na e-mail adresu koncertna.sezona@mas.unsa.ba do nedjelje, 05. 03. 2023. godine.

Kotizacija za učešće iznosi 30€ (po času od 45 minuta).

Za dodatne informacije i pitanja možete nas kontaktirati na koncertna.sezona@mas.unsa.ba.

 

Konstantin Krasnitski rođen je u Minsku u obitelji profesionalnih muzičara. Sa pet godina primljen je u Srednju specijalnu glazbenu školu za talentiranu i nadarenu djecu u klasu profesora Jevgenija Puksta. Nakon uspješnog završetka nastavio se školovati na Bjeloruskoj državnoj muzičkoj akademiji u klasi priznatog profesora Vladimira Nehaenka. Veliki utjecaj na mladog Krasnitskog imalo je njegovo poznanstvo s priznatim ruskim pijanistom Viktorom Karpovičem Meržanovom kod kojeg se usavršavao tijekom sedam godina.

Zvanje magistra umjetnosti Krasnitski je stekao na Bjeloruskoj državnoj akademiji, gdje je od 1999. godine angažiran kao pedagog. Ubrzo je postao gostujući profesor Umjetničke akademije Anyang Normal University u Kini, docent Bjeloruske državne akademije, te izvanredni profesor Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Njegovi studenti ostvaruju zapažene rezultate na međunarodnim natjecanjima i festivalima.

Krasnitski je višestruko nagrađivan pijanist o čemu svjedoče brojna priznanja kao što su apsolutni pobjednik, laureat I nagrade i posebne nagrade publike na I Međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA (European Piano Teachers Association) “Svetislav Stančič” u Zagrebu (1999), IV nagrada i titula laureata na III Međunarodnom pijanističkom natjecanju “S.V.Rahmanjinov” u Moskvi (2002), kao i nagrada posebnog fonda predsjednika Republike Bjelorusije Aleksandra Lukašenka (2002).

Aktivno koncertrira diljem svijeta i predstavio se u Bjelorusiji, Rusiji, Ukrajini, Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Tadžikistanu, Njemačkoj, Austriji, Turskoj, Italiji, Norveškoj, Danskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Surađivao je s vodećim orkestrima u Bjelorusiji, kao što su Predsjednički orkestar Republike Bjelorusije, Simfonijski orkestar narodnog akademskog Velikog kazališta opere i baleta Republike Bjelorusije, Državni akademski simfonijski orkestar Republike Bjelorusije, Državni komorni orkestar Republike Bjelorusije, Simfonijski orkestar grada Gomela, Simfonijski orkestar grada Molodečnog, Simfonijski orkestar Bjesloruske državne muzičke akademije “Mlada Bjelorusija”, te s inozemnim orkestrima poput Moskovskog simfonijskog orkestra, St.Croix Valley Symphony Orchestra, Simfonijskog orkestra Hrvatske RTV, Hrvatskog komornog orkestra, Varaždinskog komornog orkestra. Nastupao je u Konzerthausu u Berlinu, Velikoj Plavoj “Rahmanjinovskoj” i Maloj dvorani Moskovskog konzervatorija, Queen Elizabeth Hallu u Londonu, Volkstheateru u Beču, KD Vatroslav Lisinski, Muzeju Mimara, Državnom arhivu i Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, Palači Republike u Minsku, Steinway Chamber Hallu u Kopenhagenu. Sudjelovao je na brojnim festivalima klavirske glazbe u bjeloruskim gradovima Minsku, Brestu, Mogilevu i Grodnom, na festivalu “Minsko proljeće – 1999”, “Minsko proljeće - 2003”, “Umjetnost - djeci i mladeži”, na koncertima dobitnika prvih nagrada s Bjeloruskom državnom filharmonijom, kao i na vodećim festivalima u Hrvatskoj: “Piano-Fortissimo” u Zagrebu, “Varaždinske barokne večeri”, “Senjske koncertne večeri”, “Dani Milka Kelemena”, “Dubrovačke ljetne igre”, “Majski muzički memorijal”, “Josip Štolcer Slavenski”, “Osječka muzejska glazbena srijeda”, “Rombergorove glazbene večeri”, “Ljetnje večeri lunjskih maslinika”.

Surađivao je s istaknutim glazbenicima, kao što su Pavle Dešpalj, Vladimir Ziva, Berislav Šipuš, Yevgeny Xaviereff, Genadij Provatorov i drugi. Praizveo je nekoliko kompozicija hrvatskih kompozitora Davora Bobića, Josipa Štolcera Slavenskog i Sanje Drakulić.

Član je EPTA Hrvatska i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Adresa dogadjaja: 
Univerzitet u Sarajevu - Muzička akademija
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona