Recital pijanistice Iman Jahić (10.01.2023.)

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu i Bosanski kulturni centar KS najavljuju recital pijanistice Iman Jahić koja će nastupiti u srijedu, 10. januara 2024. godine, u 19:00 u Galeriji BKC-a.

Na programu će se naći Hromatska fantazija i fuga BWV 903 Johanna Sebastiana Bacha, Sonata u E duru op. 109, br. 30 Ludwiga van Beethovena, “Etida-slika” op. 39, br. 2 Sergeja Rahmanjinova i Fantazije op. 116 Johannesa Brahmsa.

Ulaz je slobodan.

 

Iman Jahić rođena je u Tuzli gdje završava Osnovnu muzičku i Srednju muzičku školu kao odlična učenica na Odsjeku za klavir i Odsjeku za solo pjevanje. U toku školovanja, ostvaruje izuzetne rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Višestruko je nagrađivana na međunarodnim i federalnim takmičenjima u kategorijama klavir solo i kamerna muzika, od kojih se izdvajaju tri laureata.

Kao učenica i studentica, nastupila je na oko stotinu koncerata u BiH i regionu. Nastupila je i kao solistica uz pratnju orkestra Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Leskovačkog kamernog orkestra “Amoroso”, te održala četiri solistička koncerta u Tuzli. Aktivno je učestvovala na majstorskim kursevima kod međunarodno priznatih klavirskih pedagoga i pijanista kao što su: Đorđe Stanetti, Konstantin Krasnitski, Ruben Dalibaltayan, Lidija Stanković, Dragomir Melmuka, Gottlieb Wallisch, Maria Letizia Michielon, Anthony Ciaccio, Zuzanna Niederdorfer i dr.

Prve dvije godine dodiplomskog studija završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. mr. Rite Kinke, nakon čega nastavlja studij klavira na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. mr. Višnje Bakalar. Dobitnica je dvije nagrade Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za natprosječan uspjeh, kao i godišnje stipendije Fondacije “Karim Zaimović”.

Diplomirala je 2023. godine i proglašena je najboljim studentom generacije, te je odlikovana priznanjem “Zlatna značka” Univerziteta u Sarajevu. Trenutno je studentica II ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. mr. Višnje Bakalar.

Adresa dogadjaja: 
Bosanki kulturni centar Sarajevo
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona