Profesorica Muzičke akademije UNSA Amila Ramović sudjelovala na konferenciji EPARM u Ljubljani

Profesorica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu Amila Ramović boravila je u Ljubljani od 19 do 22. marta 2024. godine te sudjelovala u radu konferencije AEC-a European Platform for Artistic Research in Music (EPARM) 2024 čiji je domaćin bila Muzička akademije Univerziteta u Ljubljani.

The European Platform for Artistic Research in Music (EPARM) je inicijativa European Association of Conservatoires (AEC), koja je kreirana s ciljem da postane skup resursa za umjetnička istraživanja u specifičnom kontekstu visokog obrazovanja u muzici, te da ponudi razmjenu znanja i rezultata, promicanje i razvijanje diskursa vezanog za umjetnička istraživanja. Te inkubaciju novih ideja i umrežavanje članica AEC koje provode umjetničko istraživanje u muzici.

Prof. Ramović je intervencijom na temu „Towards a Contextualised Artistic Practice: The Experience of the Academy of Music in the Post-war Sarajevo“ predstavila dio vlastitih istraživanja te otvorila razgovore o značaju konteksta u sagledavanju umjetnosti u društvu koji se može studirati na primjeru radikalnih situacija kakvo je bilo opkoljeno Sarajevo. Ovom prilikom prof. Ramović je predstavila i aktivnosti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu kao jedine ustanove u Bosni i Hercegovini koja provodi umjetnička istraživanja kroz doktorski studij u muzici.

 

Amila Ramović je muzikologinja i kustosica iz Sarajeva. Vanredna je profesorica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, gdje od 2020. godine obnaša dužnost prodekanese za međunarodnu saradnju, a od 2021. i sekretarke doktorskog studija. Od 1999. godine je članica, a od 2018. predsjednica Muzikološkog društva FBiH. U kustoskoj praksi usmjerava se na interdisciplinarno djelovanje na polju savremene umjetnosti. Karijeru je započela kao dio tima Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo (2000) i kasnije kao njegova izvršna direktorica (2005-2017). Organizirala je desetine izložbi i projekata iz oblasti savremene umjetnosti i bila kustosica izložbi u BiH i inostranstvu, među njima samostalne izložbe Brace Dimitrijevića na Venecijanskom bijenalu (2009). U 2013-2014 bila je umjetnička rukovoditeljica programa Sarajevo Sonic Studio u saradnji s kompozitorima Heinerom Goebbelsom, Philippeom Manouryjem, Peterom Ablingerom i Vinkom Globokarom. Bila je izvršna direktorica Sarajevo Chamber Music Festivala (2012-2017), realiziranog u saradnji između sarajevske Muzičke akademije i Manhattan String Quarteta. Godine 2019. dodijeljeno joj je priznanje Honorary Fellow of Plymouth College of Art, a 2022. godine godišnja nagrada AMUS-a za muzikologiju i muzičku publicistiku “Vlado Milošević”.

Adresa dogadjaja: 
Ljubljana, Slovenija
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona