Profesor Nicasio Gradaille sa Conservatorio Superior de Música de Vigo na Muzičkoj akademiji UNSA (22-24.04.2024)

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu sa zadovoljstvom najavljuje gostovanje Nicasia Gradaille, priznatnog pijaniste i profesora na Conservatorio Superior de Música de Vigo, koje se realizira u okviru projekta Erasmus+ kao rezultat kontinuirane saradnje ove dvije institucije.

Profesor Gradaille će od 22. do 24. aprila 2024. godine održati predavanje i nekoliko majstorskih radionica za studente Muzičke akademije, kao i solistički recital otvoren za širu javnost:

 

Predavanje:

Ponedjeljak, 22.04. u 14:15

Muzička akademija UNSA

Klavirska muzika Johna Cagea

 

Klavirski recital

John Cage: Sonatas and Interludes for Prepared Piano

Srijeda, 24.04. u 19:00

Galerija Bosanskog kulturnog centra KS

 

Ulaz je slobodan.

 

Nicasio Gradaille je pijanist iz Španije i profesor na Conservatorio Superior de Música de Vigo. Studirao je u Španiji i Švicarskoj (Basel) gdje je završio studij iz oblasti koncertnog izvođaštva (Konzertreifediplom). Doktorirao je na Univerzitetu u Vigu na klavirskoj muzici Johna Cagea, a njegovo interesovanje za ovu temu rezultiralo je i snimanjem Cageovih Sonata i interludija za preparirani klavir za Radio Galega. Dobitnik je prve nagrade na International Piano Competition “Xabier Montsalvatge” (Girona) za izvedbu klavirske muzike 20. stoljeća. Član je ansambla Taller Atlántico Contemporáneo - TAC Ensemble (Santiago de Compostela). Od 1996. godine zaposlen je kao profesor klavira na Conservatorio Superior de Música de Vigo, gdje predaje savremeni repertoar za klavir.

Adresa dogadjaja: 
Univerzitet u Sarajevu - Muzička akademija; Galerija Bosanskog kulturnog centra KS
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona