Prof. dr. Amila Ramović, voditeljica konferencije MSQ u Rimu

Prof. dr. Amila Ramović, voditeljica konferencije MSQ u Rimu

 

Dr. Amila Ramović, profesorica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, bila je izvršna direktorica umjetničko-obrazovne konferencije koju je od 11. do 20. januara u Rimu priredio njujorški Manhattan String Quartet.
 
U programu koji je posvećen konceptu klasičnog u muzici, učestvovalo je 56 učesnika te devet predavača i voditelja radionica. Fokus programa bio je na propitivanju načina na koji se koncept klasičnog referira u muzice te načina na koji se u umjetnosti generiše dugotrajna vrijednost u zajednici. Slijedeći etos ideja cjeloživotnog učenja, projekt je uključio polaznike različitih profila, od profesionalnih muzičara i teoretičara do amatera, od studenata do sudionika u zrelim godinama.

Aktivnosti su realizirane kroz tri programska segmenta. Umjetnički rad je, pored koncerata, uključio kroz razmatranje mogućih muzičkih interpretacija odabranih Mozartovih djela s vodstvom Manhattan Quarteta. Teorijska predavanja vodili su renomirani predavači, kao što su dr. Anna Lim (Princeton Univeristy), Dr. David Clampitt (Yale University - Ohio State University), dr. Marka Gustaffson (Bard College, Columbia University), Jan Swafford, nagrađivani autor New York Times bestsellera – biografia Beethoven: Anguish and Triumph i Mozart: The Reign of Love.


Kompozicije u fokusu konferencije, Mozartovi gudački kvarteti K. 155 i K. 428 bile su predmetom analitičkih studija te su izvedene i na koncertu Manhattan String Quarteta u prostoru American Academy in Rome. Projekt je realiziran u saradnji s American Academy in Rome, institucijom koja je posvećena internacionalnom razvoju američke umjetnosti, a koja je imala istorijsku ulogu u uvođenju američkih umjetnika u evropski muzički prostor (John Cage, Samuel Barber, Elliott Carter, Aaron Copland).

 

 

 

 

 


 


 

Adresa dogadjaja: 
Rim, Italija
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona