Predstavljen program 17. Majskih muzičkih svečanosti

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu je u četvrtak, 9. maja 2024. godine, održana je konferencija za medije povodom početka festivala Majske muzičke svečanosti koji se kontinuirano realizira od 2008. godine. Ovim povodom predstavnicima medija su se obratili prof. mr. Ališer Sijarić (dekan Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu), prof. dr. Rifat Škrijelj (rektor Univerziteta u Sarajevu), prof. mr. Dragan Opančić (prodekan za koncertnu djelatnost Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu) i renomirani pijanista i kustos Peđa Mužijević koji će otvoriti ovogodišnje festivalsko izdanje u subotu, 11. maja 2024. godine u 19:00 sati u Domu Oružanih snaga BiH.

Prof. mr. Sijarić istakao je da je ovogodišnji festival zamišljen je kao uvertira za 2025. godini koja će proteći u proslavi 70. godišnjice Muzičke akademije UNSA, najstarije visokoškolske umjetničke ustanove u Bosni i Hercegovini. Naglasio je da kao jedan od ključnih infrastrukturnih nosilaca umjetničke muzike u državi, Muzička akademija, iako ponosna na svoju tradiciju, producira koncerte koji polaze od ideje da se umjetničko muzičko djelo kompletira trenutkom izvođenja i zato je osuđeno da uvijek iznova nastaje. Zato muziku nije moguće muzealizirati pravdajući se tradicijom, već je se uvijek mora rekreirati kroz stvaralački proces. Naša prošlost sublimirana je u našoj sadašnjosti, a budućnost potencirana našim stvaralačkim sposobnostima.

Prof. dr. Škrijelj izrazio je zadovoljstvo da Muzička akademija već sedamnaesti put organizira Majske muzičke svečanosti kroz koji dokazuje svoju izvrsnost i Univerzitet u Sarajevu predstavlja kao mjesto koje nije samo sjecište obrazovanja već izlazi iz tog uramljenog pogleda i ulazi u ono što pripada umjetnosti kao lijep reprezent djelovanja Univerziteta, osvrnuvši se na proteklih osam godina svog mandata i perioda uspješne saradnje Muzičke akademije i Odjela za umjetnost, kulturu i sport UNSA čije je osnivanje inicirao 2016. godine. U tom periodu Univerzitet je kroz seriju događaja ozbiljno promovirao kulturno-umjetničke sadržaje, pri čemu je posebno naglasio doprinos Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Podsjetivši da je rad ove ustanove od neprocjenjive važnosti, istakao je da očekuje da će u budućnosti ova institucija dobiti adekvatan prostor i da će se u Kampusu UNSA izgraditi moderna zgrada u skladu s ozbiljnim preptostavkama ostvarenih kroz master plan na kojem Univerzitet intenzivno radi, tako da Muzička akademija, muzikom studenata i nastavnika, postane na određen način centar Kampusa.

Prof. mr. Opančić je podsjetio je da je ovogodišnje izdanje Majskih muzičkih svečanosti nastavak ideje koju je 2008. inicirao tadašnji dekan Ivan Čavlović, insistirajući da se najveća dostignuća MAS u protekloj godini predstave na ovom festivalu. Istakao je da je Muzička akademija zadržala taj okvir i da se festival internacionalizirao, te da se iz godine u godinu širi, što potvrđuje sedamnaesto festivalsko izdanje.

Festival otvara koncert Peđe Mužijevića, bosanskohercegovačkog pijaniste s američkom adresom koji će nastupiti u subotu, 11. maja 2024. godine u 19:00 sati u Domu Oružanih snaga BiH. Ovaj umjetnik izuzetne internacionalne karijere publici u rodnom gradu će se predstaviti prvi put nakon preko 30 godina i niza koncerata na različitim kontinentima.

Nakon svečanog otvaranja slijede koncerti nastavnika, saradnika i studenata različitih umjetničkih odsjeka Muzičke akademije, akademskih ansambala, kao i eminentnih gostujućih muzičara koji se organiziraju na Muzičkoj akademiji UNSA, u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS, Domu Oružanih snaga BiH, Zemaljskom muzeju BiH, Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić, Narodnom pozorištu Sarajevo i Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

U utorak, 14. maja, nastupit će Zagrebački puhački trio koji u sadašnjem sastavu nastavlja neprekinutu pedesetogodišnju tradiciju ovog ansambla, dok će dva dana kasnije, 16. maja, biti upriličen recital priznatih solista i pedagoga, Wladimira Kossjanenka (viola) i Vesne Podrug Kossjanenko (klavir).

Na programu će se naći i koncerti kojima Muzička akademija odaje počast svojim preminulim profesorima (a kroz njih i cijeloj jednoj generaciji nastavnika) koji su rad i status ove institucije gradili i održali u najtežim trenucima njenog postojanja. U petak, 17. maja, bit će priređen koncert posvećen prof. Osmanu-Faruku Sijariću, dok će se 5. juna održati koncert sjećanja na profesoricu Pašu Gackić.

Majske muzičke svečanosti redovno predstavljaju rad nastavnika, saradnika i studenata Muzičke akademije UNSA, ali i akademskih ansambala, pa će i ove godine biti priređeni zajednički koncerti studenata (21.05) i nastavnika MAS (30.05), ali i dva studentska recitala: mlade sopranistice Jovane Pavlović koja će nastupiti uz klavirsku pratnju Milana Lucića (28.05), te perspektivne pijanistice Ane Petrović (31.05). Osim sarajevskih, tokom festivala će biti upriličeno klavirsko veče studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu (23.05).

Povodom Dana Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, pod dirigentskom palicom Emira Mejremića će se predstaviti Orkestar MAS (20.05), a festival će uključiti i koncert hora MAS koji će nastupiti s dirigentom Emanuelom Josićem (11.06).

Festival će 10. juna ugostiti i priznatu pijanisticu Mirnu Lekić koja će sa kompozitorom i vizuelnim umjetnikom André Brégégèreom stići iz Amerike i prirediti multimedijalnu prezentaciju Mirage, a dva dana kasnije, 12. juna, autentičnim nastupom klavirskog dua Marialene Fernandes i Ranka Markovića (Zürcher Hochschule der Künste), u saradnji s Austrijskim kulturnim forumom Sarajevo, bit će obilježena 150. godišnjica rođenja kompozitora Arnolda Schönberga.

Značajno je spomenuti da će u okviru programa ovogodišnjih Majskih muzičkih svečanosti biti organizirana promocija reizdanja udžbenika Umjetnost solo pjevanja iz 1972. godine u kojoj je čuvena altistkinja i profesorica Bruna Špiler predstavila svoje pedagoške metode savladavanja umjetnosti solo pjevanja (30.05), ali i tribina studenata muzikologije i etnomuzikologije (28.05), čime se široj javnosti daje uvid u naučni rad Muzičke akademije UNSA.

Festival će biti zaokružen 13. juna tradicionalnim zajedničkim koncertom nastavnika i studenata Muzičke akademije UNSA i Sarajevske filharmonije, kao njene višedecenijske parterske institucije.

Ovom prilikom obratio se i renomirani sarajevski pijanista i kustos s njujorškom adresom, Peđa Mužijević koji će otvoriti ovogodišnje Majske muzičke svečanosti. Izrazio je zadovoljstvo da je u rodnom gradu i u zgradi u kojoj je napravio prve muzičke korake. Istakao je da bi bilo veoma značajno da Muzička akademija dobije zgradu u Kampusu jer je za umjetnost vrlo važno uključivanje što više ljudi i da je takva vrsta razmjene vrlo zdrava i korisna.

Osvrnuo se na program koji je će svirati i na svoje veliko interesovanje za pitanje uloge koncerta u društvu i njegove relevantnosti u savremenom kontekstu. Program koji će svirati nazvan je Homage to Mixtape i vrlo je vezan za Sarajevo jer evocira vremena kada je dobio prvi kasetofon koji je omogućio snimanje muzike sa ploča nedostupnih u to vrijeme i s radija. Zbog toga su prazne kasete kada se na njih nešto presnimi postajale izvor informacija i inspiracije, te su se na njima često nalazile čudnovate kombinacije – od pjesama sastava ABBA do Mozartove simfonije ili Straussovog valcera. Istakao je da su upravo slučajne veze i miješanje muzike različitih stilova i doba njegov izvor inspiracije. Tako da je program koji će publika moći čuti u subotu, 11. maja 2024. u 19:00 u Domu OSBiH svojevrsna kombinacija nečega što Mužijević spaja po vlastitom osjećaju. Zato će koncert uključiti i tri komada iz ciklusa Seven Days G. Spearsa koji postavlja pitanje da li mi čujemo muziku drugačije u različito doba dana.

Ovogodišnje Majske muzičke svečanosti Muzička akademija UNSA organizira u saradnji sa udruženjem Ključ i Univerzitetom u Sarajevu, a uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo, te Porschea Sarajevo.

Realizacijom još jednog izdanja festivala Majske muzičke svečanosti, ali i redovne koncertne sezone, koja obuhvata preko 40 javnih koncerata umjetničke muzike godišnje, Muzička akademija potvrđuje svoju poziciju jedne od vodećih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovi u domenu javne produkcije umjetničke muzike, prerastavši odavno okvir svoje isključivo pedagoške funkcije.

Sve programe Majskih muzičkih svečanosti Muzička akademija publici poklanja besplatno, a dodatne informacije o svakom pojedinačnom događaju bit će dostupne na web stranici: www.mas.unsa.ba.

 

 

Foto: Vanja Čerimagić

Adresa dogadjaja: 
Univerzitet u Sarajevu - Muzička akademija
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona