Predavanje Peđe Mužijevića na Muzičkoj akademiji UNSA – (09.05.2024.)

Ovogodišnje izdanje festivala Majske muzičke svečanosti otvara koncert pijaniste internacionalnog renomea Peđe Mužijevića koji će tokom boravka u Sarajevu održati i predavanje o programiranju muzičkih događaja i njihovoj relevantnosti za savremenu publiku. Na osnovu svog iskustva kao kustosa muzičkih programa i umjetničkog direktora Baryshnikov Arts Centra i niza drugih institucija i festivala sa kojima sarađuje, Mužijević će govoriti o načinima na koje koncertni život figurira u savremenim društvima. Predavanje će se održati u četvrtak, 9. maja 2024. godine, u 19:30 na Muzičkoj akademiji UNSA i otvoreno je za širu javnost.

 

Peđa Mužijević rođen je u Sarajevu gdje je započeo svoje muzičko obrazovanje. Nakon što je diplomirao 1984. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Vladimira Krpana, usavršavanje nastavlja na Curtis Institute of Music (Philadelphia) i Juilliard School (New York) kod Josepha Kalichsteina, Jerome Lowenthala i Alberta Fullera. Od tada živi i radi u Americi.

Njegov umjetnički i kustoski rad karakterističan je po kreiranju programa nesvakidašnjih kombinacija historijske i savremene muzike, a karijera značajno obilježena dugogodišnjim saradnjama sa brojnim muzičarima i ansamblima. Nastupao je sa orekstrima kao što su Simfonijski orkestar Atlanta, Drezdenska filharmonija, Simfonijski orkestar Milwaukeeja, Simfonijski orkestar New Jersey, Simfonijski orkestar Montevideo, Residentie Orkest u Haagu, St. Paul Chamber Orchestra, Santa Fe Pro Musica i Shinsei Nihon Orchestra u Tokiju. Mužijević je, također, održao solističke recitale u dvoranama poput Alice Tully Hall (Lincoln Center) i The Frick Collection (New York), Terrace Theater (Kennedy Center), Dumbarton Oaks, Phillips Collection i National Gallery (Washington), Casals Hall i Bunka Kaikan (Tokio). Njegova izvedba Koncerta za klavir K. 503 W. A. Mozarta sa Oberlin simfonijskim orkestrom i dirigentnom Robertom Spanom u Carnegie Hallu snimljena je i objavljena pod etiketom Oberlin Music.

Interdisciplinarni projekti Peđe Mužijevića uključuju turneju sa Mihailom Barišnjikovim i skupinom White Oak Dance Project diljem Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike, Evrope, Azije, ali i sa Simonom Keenlysideom u scenskoj postavci Schubertovog ciklusa Winterreise koreografkinje Trishe Brown u prostorima kao što su Lincoln Center (New York), Barbican (London), La Monnaie (Brisel), Opera National de Paris, ali i na Holland, Lucerne i Melbourne festivalima.

Mužijević je umjetnički direktor u Baryshnikov Arts Center New York i umjetnički savjetnik u Tippet Rise Art Center u Montani, gdje kreira programe desetinama umjetnika. Rukovodilac je rezidencije Concert in 21st Century (Banff Centre) u Kanadi, gdje ispituje koncert kao format i savremene načine predstavljanja umjetničke muzike s ciljem održanja njene društvene relevantnosti.

Adresa dogadjaja: 
Univerzitet u Sarajevu - Muzička akademija
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona