Poziv na audiciju za Simfonijsku sesiju u okviru Festivala d'Aix-en-Provenc

Univerzitet u Sarajevu - Muzička akademija objavljuje:

Poziv na audiciju za Simfonijsku sesiju u okviru Festivala d'Aix-en-Provenc

 

Aix-en-Provence / 3. – 23. juli 2024. godine

 

 

 

 

Već 40 godina, Orchester des Jeunes de la Méditerranée (OJM) - Orkestar stvara velike orkestre koji podržavaju razvoj najtalentovanijih mladih umjetnika u mediteranskom basenu. OJM je opredijeljen za interkulturalni dijalog i približavanje kultura na Mediteranu, te doprinos miru koji je potrebniji nego ikad. Oslanja se na mrežu saradnje koja dijeli te vrijednosti i olakšava regrutaciju i mobilnost umjetnika na Mediteranu.

Simfonijska sesija Orchester des Jeunes de la Méditerranée (OJM) namijenjena je budućim profesionalnim muzičarima iz zemalja mediteranskog basena. Ovaj napredni program obuke nudi jedinstveno interkulturalno iskustvo života u simfonijskom orkestru, probe i turneje u stimulativnom ambijentu Festivala u Aix-en-Provence, te prenosi zadovoljstvo sviranja željeznog orkestarskog repertoara.

Sesija 2024. biće pod umjetničkim rukovodstvom maestra Evana Rogistera, a uz coaching članova Londonskog simfonijskog orkestra (London Symphony Orchestra).

 

Program* sesije 2024:

A. Dvořák : Simfonija br. 9 u e molu, "Iz Novog svijeta", op. 95, B. 178

*ostatak programa biće objavljen naknadno

 

Pravo učešća na audiciji imaju mladi instrumentalisti od 18 do 26 godina, a koji su državljani, ili žive u: Albaniji Alžiru, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kipru, Hrvatskoj, Egiptu, Španiji, Francuskoj, Grčkoj, Izraelu*, Italiji, Libanu, Libiji, Malti, Maroku, Monaku, Palestini, Portugalu, Sloveniji, Siriji, Tunisu i Turskoj.

 

Audiciju je moguće polagati za sljedeće instrumente:

Violina, viola, violončelo, kontrabas, flauta (uključujući i piccolo i alt flautu), oboa (uključujući i engleski rog), klarineti (uključujući klarinet in Es i bas klarinet), fagot (uključujući kontrafagot), horna, truba, trombon, bas trombon, tuba, udaraljke i harfa.

 

Za audiciju je potrebno pripremiti:

- zadane orkestarske dionice (dostupne na linku ispod)

Fagot | Violončelo | Klarinet | Kontrabas | Flauta | Horne | Udaraljke | Piccolo |

Trombon | Truba | Tuba | Viola | Violina |Harfa

- komad po vlastitom izboru (bez klavirske pratnje)

 

Audicija će se održati u četvrtak, 13.02.2024. godine u prostojima Univerziteta u Sarajevu – Muzičke akademije. Prijave su otvorene do 04.02.2024. godine do 23:59h. Prijave pristigle nakon roka neće se uzeti u razmatranje.

Popunjen prijavni obrazac u .pdf formatu poslati na mail fuad.setic@mas.unsa.ba

 

Tačno vrijeme audicije bit će objavljeno 10.02.2024. godine, po prispijeću svih prijava. Za kandidate koji uspješno polože audiciju, troškovi putovanja i smještaja, za vrijeme trajanja programa (3. - 23. juli 2024.) u gradu Aix-en-Provence u Francuskoj, u cjelosti su pokriveni od strane OJM-a.

 

Sve dodatne informacije i registracija učesnika za audiciju dostupne su na mail fuad.setic@mas.unsa.ba i na web stranici https://festival-aix.com/en/2024-auditions

 

Organizatori ne pokrivaju eventualne troškove vezane za održavanje audicije

Adresa dogadjaja: 
Sarajevo, Bosna i Hercegovina; Aix-en-Provence, Francuska
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona