Peta zvučna izložba i koncert žive elektroničke muzike na Muzičkoj akademiji UNSA (5. 7. 2024.)

Peta zvučna izložba i koncert žive elektroničke muzike na Muzičkoj akademiji UNSA (5. 7. 2024.)

 

U petak, 5. jula 2024. godine, na Univerzitetu u Sarajevu – Muzičkoj akademiji, bit će održana peta po redu zvučna izložba i koncert žive elektroničke muzike. Događaj je otvoren za javnost i bit će održan u Maloj sali (soba br. 10) Muzičke akademije. 
Zvučna izložba će biti otvorena od 16 do 20 sati, a koncipirana je kao privremeni javni događaj na kojem će svoje radove predstaviti profesori i studenti Muzičke akademije. Zvučni eksponati će posjetiteljima pružiti mogućnost slušnog opažanja različitih načina i umijeća dizajniranja zvuka u oblasti elektroničke i elektroakustičke muzike, odnosno analognih, digitalnih i hibridnih tipova zvučnih sinteza. Nazivi i autori eksponata su sljedeći: Melanie Ovenden („EniGmA“), Jovana Pavlović („Anima“), Ena Ibrahimagić („Euforija“), Ajdin Tirić („Pax4“), Benin Mujkić („Džepni šaman“), Omer Blentić (Organum „84. Civilization“), i Rijad Kaniža (isječak iz predstave „Adam i Yoshi“).
Koncert žive elektroničke muzike počinje u 19 sati, a nastupit će Dino Rešidbegović („Keiserens nye klæder“ za analogne sintetizatore zvuka), Omer Blentić („The Liver“ za Theremin, analogni sintetizator zvuka, procesor i looper), Zlatan Božuta („X O“, kompozicija D. Rešidbegovića – verzija za klavir i efekte), Benin Mujkić („Collisions“ za trubu i procesore), i Rijad Kaniža („6R41N 1NCU84710N“ za granulator). Između ostalog, posjetitelji koncerta će prvi put u historiji bosanskohercegovačke muzike moći svjedočiti koncertnoj izvedbi na Thereminu i digitalnom granulatoru.
Događaj organiziraju red. prof. dr. Dino Rešidbegović (mentor) i asist. mr. Rijad Kaniža.

Adresa dogadjaja: 
Mala sala Muzičke akademije u Sarajevu
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona