Online koncert Smjera za harmoniku MAS u sklopu 14. „Majskih muzičkih svečanosti“ (24.05.2021.)

Na drugom koncertu ovogodišnjeg izdanja „Majskih muzičkih svečanosti“, koji će biti održan u ponedjeljak, 24. maja 2021. godine u 19 sati u online formatu, predstavit će se Smjer za harmoniku Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Tom prilikom će nastupiti Iris Granulo, Safet Tahirović i Mihael Baškarad, studenti u klasi van. prof. dr. Belme Šarančić.

Repertoar koncerta će obuhvatiti tri sonate iz opusa italijanskog kompozitora Domenica Scarlattija (1685–1757), utemeljitelja specifičnog oblika barokne sonate, forme koja je u historiji muzike zapamćena je kao prekretnica između onoga što je Scarlatti zamislio i nazvao „Vježbe za čembalo“ i njihove transformacije. Inovacija se ogleda u unutrašnjoj strukturi, gdje su integrisani elementi bitematizma, što će postati jedna od glavnih karakteristika klasičke percepcije sonatnog oblika. U aranžmanu za harmoniku, Iris Granulo, studentica druge godine, izvest će Sonatu K 284, Safet Tahirović, također student druge godine, Sonatu K 25, a student prve godine, Mihael Baškarad će odsvirati Sonatu K 384.

Na programu će se naći i dva djela ukrajinskog kompozitora Jaroslava Oleksiva (1984), „Otkrovljenje“ koje će interpretirati Iris Granulo, i „Elegija“ u izvedbi Safeta Tahirovića. Mihael Baškarad će se predstaviti stavom „Posvećeno I. Stravinskom“ iz Suite br. 1 Vladimira Runčaka (1960), nazvane „Portreti kompozitora“. Ovaj „hommage“ ogleda se u oponašanju i aludiranju na grubi stravinskijevski kompozicioni jezik iz perioda nastanka njegovog „Posvećenja proljeća“, specifičan po asimetričnosti i “divljoj” snazi ritma, te po oštrim naglascima. Ovom prilikom moći će se čuti i Toccata br. 1 Ole Schmidta (1928-2010), djelo izražene ritmičnosti, energičnosti i dramaturške spretnosti koje će izvesti Iris Granulo, a „Postscriptum“ poljskog akordeoniste i kompozitora Bogdana Dowlasza (1949) će svirati Safet Tahirović.

S obzirom na to da će se koncert realizovati u online formatu, zainteresovana publika će ga moći pratiti na zvaničnom YouTube kanalu Koncertne sezone MAS, u ponedjeljak, 24. maja 2021. godine, od 19 sati.

 

Adresa dogadjaja: 
Youtube kanal Koncertne sezone MAS
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona