Održan koncert austrijskog pijaniste Gottlieba Wallischa na Muzičkoj akademiji UNSA (29. 11. 2021.)

Održan koncert austrijskog pijaniste Gottlieba Wallischa na Muzičkoj akademiji UNSA

 

Sinoć je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu održan koncert Gottlieba Wallischa, renomiranog austrijskog pijaniste i profesora na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu (UdK Berlin).

Koncert je otvoren izvedbom Sonate za klavir u Es-duru, Hob. XVI/49 iz kasnog opusa Josepha Haydna, nakon čega je prof. Wallisch interpretirao tri kompozicije Ludwiga van Beethovena, uključujući Fantaziju za klavir u g-molu, op. 77, Andante favori u F-duru, WoO 57 i Polonezu u C-duru, op. 89, te Sonatu za klavir u A-duru, D.959  Franza Schuberta.

U sklopu gostovanja na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, koje je realizovano u saradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Bosni i Hercegovini, profesor Wallisch će danas održati majstorsku radionicu za studente Odsjeka za klavir.

 

Fotografije: Vanja Čerimagić

Adresa dogadjaja: 
Koncertna dvorana "Cvjetko Rihtman"
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona