Na Muzičkoj akademiji UNSA održan poseban tematski susret s muzičkim piscem Ognjenom Tvrtkovićem

U povodu njegovog 75. rođendana, Muzikološko društvo FBiH priredilo je poseban tematski susret s Ognjenom Tvrtkovićem, muzičkim piscem, urednikom, kritičarem, dugogodišnjim aktivnim članom Muzikološkog društva. Razgovor s povodom, koji je vodila muzikologinja Maja Baralić Materne, održan je u četvrtak, 20. juna 2024. na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Ovim povodom retrospektivno je sagledana vrlo intenzivna višedecenijska karijera Ognjena Tvrtkovića. Kao neumoran entuzijasta, osvrnuvši se na bogato iskustvo i komparirajući bosanskohercegovački (ali i jugoslovenski) muzički život i ovdašnju muzičku nauku i publicistiku nekad i sad, predstavio je svoju perspektivu o budućim potencijalnim koracima u ovoj oblasti.

 

Ognjen Tvrtković (Sarajevo, 18.01.1949) odrana je učio od oca osnove muzike i sviranje klasične gitare. Gimnaziju i studij novinarstva okončao je u Sarajevu. Već u gimnazijskim danima počinje pisati muzičku kritiku u različitim publikacijama u Sarajevu, prvo u omladinskoj štampi, a potom u reviji za kulturu Odjek. Sistematično prati područje popularne kulture u izdanjima NIŠPO Oslobođenje, posebno u dnevnim novinama u kojima objavljuje veliki broj kritika, osvrta i eseja o popularnoj muzici i muzici uopće, kao i o drugim kulturnim problemima. Nastavlja sarađivati u mnogim revijama, kulturnim magazinima i časopisima diljem bivše države; rad proširuje i na druge medije — posebno se javlja kao saradnik i urednik u specijalističkim emisijama na I. i III. programu Radio Sarajeva gdje uređuje emisije koje govore o popularnoj muzici, posebno o jazzu, kao i o problemima popularne kulture. U više navrata je bio selektor i član žirija na festivalima popularne muzike, a dvije godine je bio i umjetnički direktor Jugoslavenskog festivala popularne muzike mladih u Subotici. Radi i na TV Sarajevo, a sarađuje i u drugim štampanim medijima poput Telegrafa, Oka, Džuboksa i u drugim publikacijama. Primljen je u redovito članstvo Udruženja kompozitora Bosne i Hercegovine, kao i u Udruženje novinara Bosne i Hercegovine. Prikupio je golemu arhivu koja se odnosila na historiju muzike na ovim prostorima, koja je nestala tijekom zadnjeg rata u Bosni i Hercegovini.

Početkom rata pristupa HKD Napredak i priprema prve koncerte ozbiljne muzike u Sarajevu pod opsadom, uređuje zbirku kompozicija Ratne kajde Josipa Magdića i aktivan je kao novinar, sve dok u novembru 1992. nije teško povrijeđen i radi toga evakuiran u Ljubljanu na liječenje. U Kliničkom centru u Ljubljani liječi se dvije godine i nakon toga nastavlja djelovati kao muzički komentator u najvećoj slovenskoj dnevnoj novini Delo. Piše i za druge publikacije, te komentare za kompaktne ploče. Dvostruki je dobitnik diskografske nagrade Zlati petelin. U tom razdoblju postaje redovni član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog muzikološkog društva, kao i Društva novinarja Slovenije.

Zbog teške obiteljske tragedije vraća se u Sarajevo, a sredinom 2000–tih odlazi u London. Piše i nadalje za nekoliko revija i stručnih publikacija u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Hrvatskoj, kao i u Velikoj Britaniji, gdje djeluje kao komentator i stručni saradnik. Redovni je član Muzikološkog društva Federacije Bosne i Hercegovine. U više navrata bio je sudionikom muzikoloških simpozija u Ljubljani i u Sarajevu na kojima je iznosio referate koji su se odnosili na različite aspekte popularne muzike i jazza.

Danas živi između Londona i Sarajeva gdje je ponovo sakupio golemu arhivu i priprema se napisati detaljniju povijest popularne muzike u Bosni i Hercegovini.

 

Foto: Eldar Muhić

Adresa dogadjaja: 
Univerzitet u Sarajevu - Muzička akademija
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona