Muzičko obrazovanje i tradicija BiH predstavljeni u međunarodnoj publikaciji “Unique and United in Music”

Tokom proteklog mjeseca, muzički pedagozi iz cijele Evrope su sa svojim učenicima svečano obilježili Evropski dan muzike u školi (European Day of Music in School - EuDaMuS 2024), koji je inicirala Evropska asocijacija za muziku u školama (European Association for Music in Schools). Tim povodom, u pripremi i realizaciji mnogobrojnih aktivnosti i sadržaja učestvovale 33 škole, 37 nastavnika i više od 900 učenika iz BiH, što je do sada i najveći broj učesnika kada je u pitanju obilježavanje Evropskog dana muzike u školi u našoj zemlji. Organizator i koordinator učešća škola iz BiH na međunarodnom nivou je bio mr. Nermin Ploskić, viši asistent na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, ujedno i nacionalni koordinator za Bosnu i Hercegovini u Asocijaciji.

Svečano obilježavanje završeno je zvaničnom objavom publikacije pod naslovom “Unique and United in Music”, od strane Evropske asocijacije za muziku u školama. Knjiga sadrži 24 tradicionalne pjesme iz 24 evropske države a je namijenjena svim muzičkim pedagozima i njihovim učenicima, a sastoji se od notnih zapisa i opisa pjesama, tekstova pjesama sa prevodom na engleski jezik, zvučnih zapisa i metodičkih uputa za nastavnike. Urednici publikacije su Rūta Girdzijauskienė, Natassa Economidou Stavrou, Benno Spieker i Demosthenes Dimitrakoulakos.

U knjizi je predstavljena i Bosna i Hercegovina, a autor ovog poglavlja je mr. Nermin Ploskić. Važan doprinos i podršku u cijelom procesu pružile su dr. Tamara Karača Beljak (prorektorica za umjetnost, umjetničko-istraživački rad, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu), acc. prof. dr. Jasmina Talam (Univerzitet u Sarajevu - Muzička akademija), dr. Valida Akšamija-Tvrtković (Univerzitet u Sarajevu - Muzička akademija) i Dunja Gelineo-Kajević (alumni Muzičke akademije), koja je i snimila audio verziju pjesme kojom je BiH predstavljena u knjizi.

Kroz sve aktivnosti i sadržaje koji su realizovani u proteklom periodu upriličena je lijepa promocija muzičkog obrazovanja, ali i bogate narodne muzičke tradicije Bosne i Hercegovine na međunarodnom nivou.

Publikacija “Unique and United in Music” dostupna je na sljedećem LINKU.

Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona