Mladi violinista Alex Mateescu nastupit će pod okriljem Koncertne sezone MAS (06.12.2021.)

Koncertna sezona Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i u novoj akademskoj godini nastavlja afirmisati rad studenata svih odsjeka, ističući taj segment svoje djelatnosti kao jedan od ključnih. U sklopu decembarskog repertoara, predstavit će se Alex Mateescu, mladi violinista i student treće godine u klasi prof. Marka Simovića, koji će nastupiti uz klavirsku pratnju Dženane Hadžić. Koncert će se održati u ponedjeljak, 6. decembra 2021. godine, u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman“ kao dio programa Svečanih decembarskih dana UNSA.

Alex Mateescu će izvesti Sonatu u g molu, poznatu pod nazivom “Đavolji triler” koju je Giuseppe Tartini inicijalno napisao za violinu i basso continuo. Nastojeći evocirati priču iz svog navodnog sna gdje je sklopio pakt sa đavolom, početni sumorni “tromi” tok tehnički se usložnjava, unoseći tamnije tonove i izražene karakterne sukobe, nakon čega završni stav donosi virtuozni naboj postignut čestim dvostrukim zaustavljanjima, trilerima, ali i brzom smjenom visokih i niskih registara. Mateescu će svirati i Sonatu za violinu i klavir op. 24, br. 5 u F duru Ludwiga van Beethovena, jednu od najprepoznatljivijih sonata iz violinističke literature. Epitet “proljetna”, kako je često okarakterisana, odražava se kroz gracioznost i snagu kojom odiše. Koncert će biti zaokružen interpretacijom djela Scherzo-Tarantelle za violinu i klavir op. 16 Henryka Wieniawskog, virtuozne minijature isprepletene furioznim i lirskim momentima.

Alex Mateescu (r. Sarajevo, 2000) student je violine na trećoj godini I ciklusa studija u klasi doc. mr. Marka Simovića na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Pohađao je brojne majstorske radionice kod renomiranih umjetnika i profesora violine poput Ruth Waterman, Mihe Pogačnika, Luke Ljubasa i Davida Kamhija. Nastupao je u okviru Koncertne sezone Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Festivala Majske muzičke svečanosti, Didakovih dana, Sarajevske zime, i drugih manifestacija i koncerata u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Italiji. Stalni je član Sarajevskog gradskog orkestra, a sarađivao je i sa mnogim lokalnim, regionalnim i internacionalnim orkestrima, kao što su Regionalna dječija filharmonija, Orkestar mladih Bosne i Hercegovine, Sarajevski kamerni orkestar mladih, Sarajevska filharmonija, kao i sa ansamblom sastavljenog od članova orkestra Giovanile delle Marche, muzičarima iz Jerusalema i Sarajeva na koncertima za mir u Italiji. Kao solista, član kamernih ansambala i orkestara učestvovao je na Federalnim takmičenjima učenika i studenata muzike, gdje je višestruko nagrađivan. Dobitnik je treće nagrade na svjetskom takmičenju International Orchestra Auditions Awards, u koorganizaciji SAMNIUM Univerziteta za muziku iz Solopace (Italija) i Univerziteta Mozarteum iz Salzburga (Austrija).

Dženana Hadžić osnovne i postdiplomske studije završava na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi profesorice Dunje Dimitrijević, nakon čega je diplomirala i na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju pod mentorstvom profesora Ivana Čavlovića. Zaposlena je kao umjetnička saradnica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, te ostvaruje zapažene nastupe u Bosni i Hercegovini i van njenih granica.

Ulaz na koncert je besplatan. S obzirom na ograničenja uslovljena epidemiološkim mjerama, rezervacija mjesta je obavezna i moguće je izvršiti telefonom na: 062 102 569 (Tel/SMS/Viber/WhatsApp) ili e-mailom: koncertna.sezona@mas.unsa.ba.

Adresa dogadjaja: 
Koncertna sala „Cvjetko Rihtman“ Sarajevo
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona