Koncertom "Homage to Mixtapes" pijanist Peđa Mužijević otvorio 17. izdanje festivala Majske muzičke svečanosti

Koncertom "Homage to Mixtapes" pijanist Peđa Mužijević otvorio 17. izdanje festivala Majske muzičke svečanosti

 

Otvaranje 17. izdanja festivala Majske muzičke svečanosti upriličeno je sinoć, 11. maja 2024. godine u Domu Oružanih snaga BiH. Ovim povodom nastupio je Peđa Mužijević, sarajevski pijanist s američkom adresom, koji se publici u rodnom gradu predstavio prvi put nakon tri decenije.

 

Njegovom nastupu prethodilo je obraćanje prof. mr. Ališera Sijarića, dekana Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, koji je odao počast Dževadu Šabanagiću, uvaženom violinisti i dugogodišnjem profesoru Muzičke akademije koji nas je napustio 10. maja 2024. godine. Njegov višedecenijski umjetnički, pedagoški i društveni angažman dao je neizmjeran doprinos razvoju ove i institucije, ali i bosanskohercegovačkom kulturnom životu u cjelini.

 

Kao pijanist i kustos koji je poznat po nesvakidašnjem spoju historijske i savremene muzike, Peđa Mužijević je sinoć predstavio programski koncept "Homage to Mixtapes", zamišljen kao omaž kasetofonu i periodu presnimavanja muzike sa LP ploča i radio stanica. Time je svakom pojedincu omogućeno snimanje raznolikog muzičkog sadržaja, kreiranje jedinstvenih kompilacija i osmišljavanje vlastitog iskustva slušanja. Ispreplitanjem stilski raznolike muzike iz različitih perioda, Mužijević se ovim programom poigrava percepcijom publike o (ne)očekivanom, čime istovremeno u prvi plan isplivava i jedan od ključnih predmeta njegovog umjetničkog i kustoskog rada – ispitivanje koncerta kao formata.

 

Koncert koji se izvodio bez pauze podijeljen je u četiri dijela. Okosnicu svakog činila je jedna višestavačna kompozicija koja je interpretirana "razbijanjem" ustaljene konvencije, tako da se pojedinačni stavovi razdvajaju stilski kontrastnim komadima, pri čemu se svaki od četiri "paragrafa" svira povezano, kao jedinstvena muzička cjelina.

 

"Kostur" prvog dijela koncerta bila je Sonata, G dur, Wq. 55/6 (1765) C. P. E. Bacha koja je ovom prilikom isprepletena sa stavom "Tempo di valse (poco vivace – a l’orgue de Barbarie)" iz ciklusa "Musica ricercata" (1953) G. Ligetija i dva komada "Serenade" i "Waltz of the Moment" iz djela "Four Pieces" op. 305 (2021) V. Silvestrova.

 

Okosnica drugog paragrafa bili su komadi iz ciklusa "Seven Days" (2020) američkog kompozitora G. Spearsa, nastalog u periodu pandemije Covid-19 s idejom preispitivanja načina na koje slušanje u različito doba dana utiče na percepciju muzike. Iz ove zbirke od 21 minijature, Mužijević je izveo "Thursday Morning", "Friday Afternoon" i "Saturday Evening" prožete izborom iz "La femme 100 tete" (1933) G. Antheila i "Oiseaux tristes" iz "Miroirs", M. 43 (1905) M. Ravela.

 

Kao zaseban paragraf izvdojena je kompozicija "Dreaming Awake" (2003) P. Glassa, nakon čega je uslijedila završna cjelina u čiji se temelj, Sonatu, Es dur, Hob. XVI/52 (1794) J. Haydna, između prvog i drugog stavara inkorporira "Pastorale (from the Kingdom of Atlantis, ca.10,000 B.C.)" iz prve sveske "Makrokosmos" (1972) G. Crumba, dok drugi i treći stav dijeli komad "Aeolian Harp" (1923) H. Cowella. Uplitanje savremenih tehnika sviranja kontrastiralo je prozračnom toku interpretacije ove klasičke sonate.

 

Informacije o programu 17. Majskih muzičkih svečanosti dostupne su na: www.mas.unsa.ba.

 

PRILOG:

- Foto: Vanja Čerimagić

Adresa dogadjaja: 
Dom Oružanih snaga BiH
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona