Koncertom Fissarmonicameratta #2 obilježen Internacionalni dan harmonike

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu, na inicijativu Odsjeka za harmoniku na čelu sa red. prof. dr. Belmom Šarančić i ass. MA Azmirom Halilovićem, tradicionalno je u Bosni i Hercegovini organizovala proslavu Internacionalnog dana harmonike koja je upriličena u ponedjeljak, 6. maja 2024. godine, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Ove godine Odsjek za harmoniku je publici priredio istinski muzički spektakl. Klasična harmonika je na koncertu "Fissarmonicammeratta" stupila na scenu u komunikaciju sa drugim, "starijim" klasičnim instrumentima. Ideja cjelokupnog koncerta je slobodna umjetnička komunikacija kroz sastave koji su studenti svojevoljno izabrali vođeni prijateljskim i kolegijalnim poznanstvima, i repertoarom koji su kreirali vođeni sopstvenim muzičkim afinitetima. Tako je na sceni nastupilo 9 različitih sastava koji su prezentovali umijeće muzičke komunikacije harmonike sa čak 9 različitih instrumenata.

Koncert je otvorio Kvintet harmonika MAS, u sastavu Ass. MA Azmir Halilović, Hazim Mehmedić, Iris Granulo, Safet Tahirović, Anes Čolak, interpretacijom kompozicija Aproksimato br. 5 B. Šehu, te kompoziciju Toccata diavolesca J. Tamulionisa.

Nikola Jovanović (saksofon) i Armin Džafić (harmonika) izveli su djelo Madalena-Tangeto

F. Oberthalera (arr. Duo Vila), nakon čega su nastupili Najda Nukić (flauta) i Anes Čolak (harmonika) koji su svirali Brehme G. Hermose.

Program je uključio i djelo Prière op. 158 C. Saint-Saens koje je publika mogla čuti u interpretaciji Kanite Mekić (violončelo) i Safeta Tahirovića (harmonika), dok se duo Hamza Smajović (viola) i Damir Vreva (harmonika) predstavio izvodeći komad Otkrovljenje S. Voitenka.

Ovom prilikom nastupili su i Selma Teskeredžić (klavir) i Mihael Mucko (harmonika) koji su izveli Čardaš V. Montija, nakon čega su Benjamin Goletić (klavir) i Hazim Mehmedić (harmonika) svirali Giant Steps J. Coltranea. Repertoar je ovom prilikom uključio i kompoziciju Zick zack U. Schultheissa koji su izveli Rijad Šarić (saksofon) i Iris Granulo (harmonika).

Koncert je zaokružen nastupom Kvinteta MAS Piazzolla i izvedbom dva komada ovog argentinskog kompozitora: Tanguedia i Yo soy Maria koji je s ovim ansamblom izvela Hanadi Karić (mezzosopran). Kvintet Piazzolla čine Ass. MA Azmir Halilović (harmonika), v. ass. MA Adnan Alagić (gitara), Zerina Šabotić (klavir), v. ass. MA Tamara Arsovski (violina) i Azur Hajdarević (kontrabas).

Adresa dogadjaja: 
Umjetnička galerija BiH
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona