Koncert violinistice Lorene Miline i pijanistice Zerine Šabotić (15.06.2022.)

U srijedu, 15. juna 2022. godine, pod okriljem Koncertne sezone Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, bit će upriličen recital violinistice Lorene Miline koja će nastupiti uz klavirsku pratnju Zerine Šabotić. Koncert će se održati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” s početkom u 19 sati, a na programu će se naći djela Johanna Sebastiana Bacha, Eugèna Ysaÿea i Gabriela Fauréa.

Ulaz na koncert je slobodan.

 

Lorena Milina upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu 2008. u klasi prof. Borivoja Martinića-Jerčića i prof. Martina Draušnika, gdje magistrira 2014. godine. Tijekom studija intenzivno koncertira diljem Europe te kao solistica, član orkestra ili kamernih sastava, sudjeluje na raznim projektima, regionalnim i državnim natjecanjima te osvaja brojne nagrade. Kao dobitnica Erasmus stipendije, dio II ciklusa studija pohađa na Muzičkoj akademiji Stuttgart u klasi prof. Kolje Lessinga, gdje upisuje i Jazz akademiju za taj semestar. Dobitnica je stipendije francuske vlade za 2016/2017. godinu. Završila je dva dvogodišnja specijalistička studija u Parizu na konzervatoriju La Schola Cantorum u klasi prof. Violete Smailović-Huart te stekla Diplôme de virtuosité i Diplôme de concert - cycle de perfectionnement. Od 2015. bavi se pedagoškim radom te njeni đaci osvajaju prve nagrade u kategorijama violina i kamerna glazba. Umjetnička je direktorica i pokretač festivala klasične muzike na otoku Korčuli. Nastupala je u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj i Estoniji. Od 2019. radi kao viši asistent na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, gdje trenutno pohađa III ciklus studija.

Zerina Šabotić, muzičko obrazovanje započinje 2004. godine, a 2014. završava Srednju muzičku školu Sarajevo, smjer za solo klavir, u klasi profesorice Vedrane Mujkić. Dobitnica je dvije prve i jedne specijalne nagrade na Federalnim takmičenjima učenika i studenata muzike, dvije treće nagrade na takmičenjima “Don Vincenzo Vitti” i “Gianluca Campochiaro”, prve i specijalne nagrade na internacionalnom takmičenju “Citta di Barletta” u Italiji. Kao kamerni muzičar nastupala je u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH sa triom “Ardea”, te je osvojila prvu nagradu na takmičenju “Bistrički zvukolik” kao član klavirskog kvinteta. Nastupala je kao solista sa orkestrom Srednje muzičke škole Sarajevo, kamernim orkestrom MAS, i Sarajevskim gradskim orkestrom. Učestvovala je na “A-festu” u Novom Sadu, Sarajevo Chamber Music Festivalu, Sarajevskim večerima muzike (SVEM), Vaclaf Festivalu, Festivalu Sarajevska zima te SONEMUS Festu. U sklopu CEEPUS programa je studirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Rite Kinke, a trenutno je apsolvent na II ciklusu studija Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u klasi profesora Dragana Opančića. Djeluje aktivno kao pedagog, korepetitor i kamerni muzičar.

Adresa dogadjaja: 
Koncertna sala "Cvjetko Rihtman" Sarajevo
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona