Koncert SONEMUS – 20. ROĐENDAN (16.12.2021.)

Čast i zadovoljstvo nam je najaviti koncert SONEMUS – 20. ROĐENDAN

Početkom novembra 2001. godine, na inicijativu bosanskohercegovačkog kompozitora Ališera Sijarića i švicarskog flautiste Borisa Previšića u Sarajevu je održan prvi SONEMUS FEST, na kojem su nastupili domaći i strani muzičari izvodeći djela savremene umjetničke muzike. Uslijedilo je 20 godina u kojim je SONEMUS organizirao i izveo preko stotinu koncerata; SONEMUS ansambl nastupio je u desetak evropskih zemalja na renomiranim festivalima; u okviru SONEMUS FEST-a nastupili su neki od vodećih solista i ansambala današnjice; praizvedena su temeljna djela umjetničke muzike 20. i 21. stoljeća u Bosni i Hercegovini, kao i mnogobrojne kompozicije živućih domaćih i stranih kompozitora; realiziran je veliki broj radionica i edukativnih programa za studente i učenike muzičkih akademija u zemlji i inostranstvu. Svojim djelovanjem SONEMUS se trudio da domaćoj javnosti predstavi recentno muzičko stvaralaštvo i izvođaštvo u svijetu, ali i da Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu uvrsti na mapu umjetničkih i kulturnih središta u kojima se stvara i izvodi relevantna umjetnička muzika prema najvišim standardima.

Na programu koncerta, kojim proslavljamo 20 godina rada i djelovanja naći će se djela Luciana Beria, Briana Ferneyhougha, Mirze Gološa, Toshioa Hosokawe, Hanan Hadžajlić, Ališera Sijarića i Antona von Weberna u izvođenju solista Ansambla SONEMUS i ansambla studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Zbog ograničenog broja mjesta molimo Vas da dolazak na koncert najavite na telefon: 062 102 569 (Tel/SMS/Viber/WhatsApp).

Estetika savremene umjetničke muzike ne može se sagledati izvan njene etičke pozicije. Ona pretpostavlja otvorenost spram drugačijeg mišljenja, istražuje granice i margine i ne trudi se da potvrđuje “istine”, već uvijek iznova ukazuje na vlastitu višeslojnost. Upravo zbog toga stalo nam je da ova vrsta muzike zazvuči i u Bosni i Hercegovini, kako bismo mogli širom otvoriti uho.

(iz programskog teksta SONEMUS FESTa br.1)

Adresa dogadjaja: 
Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona