Koncert sjećanja na profesora Davida Kamhija (02.12.2021.)

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu će prirediti koncert u znak sjećanja na istaknutog člana Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, violinistu i profesora Davida Kamhija (1936-2021), koji je ostao upamćen po svom neumornom pedagoškom, umjetničkom i društvenom angažmanu. Tim povodom nastupit će violinistica YeonJu Jeong, violistica Tatjana Romanić, te pijanistice Suzana Bevanda-Sijarić i Milica Pap. Ovaj događaj će biti održan u četvrtak, 2. decembra 2021. godine u 19 sati, u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”.

Na programu će se naći “Baal Shem” (“Tri slike iz hasidijskog života”) Ernesta Blocha, Sonata za violinu i klavir, u A duru, FWV 8 Césara Francka, te Pasakalja za violinu i violu u g molu, djelo Johana Halvorsona, nastalo na temu iz Svite za čembalo br. 7, u g molu HWV 432 Georga Friedericha Händela.

Prof. David Kamhi rođen je u Sarajevu u jednoj od najstarijih sefardskih porodica, u kojoj se generacijama njegovala sefardska kulturna baština, govorio đudeo-espanjol (jezik sefardskih Jevreja) kao maternji i prenosilo interesovanje za muziku. Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, a nekoliko godina se usavršavao na Moskovskom državnom konzervatoriju “P. I. Čajkovski” na katedri čuvenog violiniste i profesora Davida Ojstraha, te na Muzičkoj akademiji “Santa Cecilia” u Rimu kod profesorice Pine Carmirelli.

Kao solista održao je brojne recitale u zemlji i inostranstvu, a ostvario je zapažene rezultate na polju pedagoškog rada, pa je kao profesor violine, viole i metodike violine djelovao pedeset godina, od kojih je četrdeset šest proveo na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, gdje je bio angažovan od 1962. godine. U njegovoj klasi je diplomske i postdipomske studije zaokružilo nekoliko desetina studenata koji su se afirmisali kao solisti koncertanti, kamerni muzičari, koncert majstori i pedagozi na tri kontinenta. Od 2016. godine aktivno je učestvovao u radu Savjeta za kulturu i umjetnost pri Univerzitetu u Sarajevu.

Osim doprinosa koji je dao kroz umjetnički i pedagoški rad, profesor Kamhi je značajan trag ostavio i u svom društvenom angažmanu. Djelovao je kao predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika Bosne i Hercegovine, te je bio član Savjeta Predsjedništva RBiH za vanjske poslove (1993-1995), kao i kulturni ataše u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Madridu (1995-1996).

Posvećeno je istraživao i promovisao kulturu i tradiciju bosanskohercegovačkih Jevreja na pozicijama potpredsjednika Kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija”, potpredsjednika Jevrejske opštine u Sarajevu, predsjednika Komisije za kulturu sarajevske Jevrejske opštine, a u periodu od 1992. do 2016. godine bio je predmolitelj sarajevske Aškenaske sinagoge.

Ulaz na koncert je besplatan. S obzirom na ograničenja uslovljena epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, rezervacija mjesta je obavezna i moguće je izvršiti telefonom na: 062 102 569 (Tel/SMS/Viber/WhatsApp) ili e-mailom: koncertna.sezona@mas.unsa.ba .

 

Foto: Velija Hasanbegović

Adresa dogadjaja: 
Koncertna sala „Cvjetko Rihtman“ Sarajevo
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona