Koncert Lorene Milina i Mirona Konjevića (2. 7. 2021.)

Koncert Lorene Milina i Mirona Konjevića

 

Kao rezultat saradnje Lorene Milina (violina) i Mirona Konjevića (klavir) bit će upriličen njihov zajednički koncert. Ovaj duo će nastupiti u petak, 02. jula 2021. godine, u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”.

Koncert će početi izvedbom Sonate za violinu i klavir op. 180, br. 3 u d molu, posljednje iz opusa violinskih sonata njemačkog kompozitora Johannesa Brahmsa (1833-1897). Četiri stava raznolika po tempu i karakteru teže ka klasičkom uravnoteženom načinu strukturne konstrukcije, dok je izražajni vokabular djela, uprkos istaknutoj i širokoj melodioznosti, oslobođen prenaglašenosti.

Na programu će se naći i “Triptyque” op. 136 francuskog kompozitora Camille Saint-Saënsa (1835-1921), triptih utemeljen na kontrastu, te specifičnom ritmičkom i metričkom tretmanu muzičkog materijala. Nakon sjetnog ‘Prémice’ nastupa dio ‘Vision Congolaise’ s pulsacijom srodnom habaneri, dok je skercozni završni stav ‘Joyeuseté’ pokretljiv i energičan.

Kao završna tačka koncerta će biti interpretirana Sonata za violinu i klavir op. 43, br. 2 u b molu, poznatija kao “Slavenska”, hrvatske kompozitorice Dore Pejačević (1885-1923). Ovo djelo, primjetne ekspresivne gradacije, odiše kasnoromantičkim kompozicionim, povremeno melanholičnim jezikom s uplivima folklorne zvučnosti.

Lorena Milina (Dubrovnik, 1990) studij violine upisuje 2008. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Borivoja Martinića-Jerčića i prof. Martina Draušnika, gdje je magistrirala 2014. godine. Tijekom studija intenzivno koncertira diljem Europe, te kao solistica, kao član orkestra ili komornih sastava, sudjeluje na raznim projektima, regionalnim i državnim natjecanjima, gdje osvaja brojne nagrade. Kao dobitnica Erasmus stipendije, dio II ciklusa studija pohađa na Državnom sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti Stuttgart, u klasi prof. Kolje Lessinga, gdje upisuje i Jazz akademiju za taj semestar. Dobitnica je stipendije francuske vlade za 2016/2017. godine. Završila je dva dvogodišnja specijalistička studija u Parizu na konzervatoriju La Schola Cantorum u klasi prof. Violete Smailović-Huart, te stekla Diplôme de virtuosité i Diplôme de concert - cycle de perfectionnement. Godinama je bila član popularne glazbene skupine Silente s kojom osvaja najugledniju hrvatsku glazbenu nagradu Porin (Najbolji novi izvođač) i mnoge druge. Od 2015. godine bavi se pedagoškim radom te njeni đaci osvajaju prve nagrade na državnim i regionalnim natjecanjima u kategorijama violina i komorna glazba. Od 2019. godine radi kao viši asistent na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, gdje trenutno pohađa III ciklus studija.

Miron Konjević (Prijedor) diplomira i magistrira na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku za kompoziciju u klasi prof. Asima Horozića, dok je na Odsjeku za klavir diplomirao i magistrirao u klasi red. prof. Svetlane Chlaidze, a trenutno je apsolvent na master studiju za korepeticiju. Za uspjeh tokom školovanja dobio je Zlatnu značku, najveće priznanje Univerziteta u Sarajevu. Trenutno je na studiju za čembalo i historijske instrumente sa tipkama u klasi prof. Paole Erdas na Konzervatoriju Giuseppe Tartini u Trstu, a usavršavao se na raznim majstorskim radionicama sa renomiranim profesorima iz oblasti klavira, korepeticije, kamerne muzike i baroka. Dobitnik je stipendije Austrian Baroque Academy 2017. i 2018. godine. Svoj stvaralački opus predstavio je u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Austriji, a za kompoziciju skaEli, pisanu za klarinet i klavir, dobio je nagradu Komposition Preis gestiftet vom Soziale & Kulturelle Einrichtungen kao učesnik ljetne akademije - 21. Internationale Sommerakademie Prag Wien Budapest 2011. Aktivno svira čembalo te ostvaruje uspješnu saradnju sa akademskim Gudačkim orkestrom i Sarajevskom filharmonijom. Trenutno je zaposlen kao nastavnik klavira u paralelnom odjeljenju muzičke škole OŠ Vareš u Varešu.

 

Adresa dogadjaja: 
Koncertna dvorana „Cvjetko Rihtman“ (Sala Srednje muzičke škole Sarajevo)
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona