Gostujuća profesorica na MAS UNSA: LIDIJA STANKOVIĆ (klavir / FMU Beograd / 13-17.12.2021.)

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu sa zadovoljstvom najavljuje gostovanje Lidije Stanković, redovne profesorice klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. U periodu od 13. do 17. decembra 2021, prof. Stanković će na Muzičkoj akademiji voditi majstorsku radionicu za studente klavirskog odsjeka, kao i predstaviti svoju klasu koncertom studenata FMU Beograd koji će se održati na Muzičkoj akademiji u utorak 14.12.2021 u 19 sati. Radionica je otvorena za javnosti u skladu s epidemiološkim mjerama.

Lidija Stanković je studije klavira završila na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, a magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnik je brojnih nagrada između ostalih dvije Oktobarske nagrade, nagrade Emil Hajek i Prešernove nagrade. Laureat je međunarodnih takmičenja u Senigaliji i Strezi. Održala je brojne recitale i koncerte sa Beogradskom, Zagrebačkom i Slovenačkom filharmonijom, Simfonijskim oprekstrom RTV Ljubljana, Dubrovačkim festivalskim orkestrom, orkestrom RTV Brisel, Novosadskim kamernim orkestrom, Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, sa Gudačima Svetog Đorđa... Kao solista i kamerni muzičar gostovala je u Italiji, Belgiji, Austriji, Francuskoj, Holandiji, Poljskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Veliki dio svog repertoara snimila je za radijske i TV kuće ovih zemalja.

Pedagoškim radom bavi se na FMU u Beogradu od 1989. Sada je u zvanju redovnog profesora. Bila je član žirija na mnogobrojnim takmičenjima, među kojima su "Isidor Bajić”, "Dr. Vojislav Vučković”, "Davorin Jenko’’, "Shopin fest’’, "EPTA’’, kao i na nacionalnom takmičenju mladih pijanista Slovenije 2012. i 2014. godine. Osam godina za redom vodila je majstorsku radionicu u okviru manifestacije "Panopticum Musicum“ u Novom Sadu. U njenoj klasi diplomiralo je dvadesetdevet studenata, jedanaest je magistriralo, šest završilo specijalističke studije, a jedan doktorat. Mnogi od njih se uspešno bave muzikom kao izvođači i predavači na srednjim i visokoškolskim ustanovama.

Decembra 2017. godine dodijeljena joj je Velika plaketa sa poveljom Univerziteta umetnosti u znak priznanja za izuzetne zasluge i doprinos razvoju Fakulteta muzičke umetnosti i Univerziteta umetnosti.

Gostovanje prof. Stanković u Sarajevu realizira se u kontinuitetu saradnje Muzičke akademije UNSA s Fakultetom muzičke umjetnosti u Beogradu, u okviru programa Erasmus+.

Adresa dogadjaja: 
Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona