Gostujuća profesorica na MAS UNSA: Gordana Matijević Nedeljković (violina/ FMU Beograd) - (22.11. - 26.11.2021.)

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu sa zadovoljstvom najavljuje gostovanje profesorice Gordane Matijević Nedeljković, redovne profesorice violine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. U periodu od 22. do 26. novembra 2021, prof. Matijević Nedeljković će na Muzičkoj akademiji voditi majstorsku radionicu za studente i učenike Srednje muzičke škole.

 

Gordana Matijević Nedeljković je diplomirala i magistrirala u klasi prof. Fern Rašković na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Osvojila je više nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima, kao i nagrade iz fondova Merije Petrović i Meri Žeželj Majer. Dobitnik je diplome na takmičenju mladih umetnika Jugoslavije ( Zagreb 1987), Nagrade za najbolju interpretaciju na festivalu Muzika u Srbiji (1988) i Druge nagrade na Međunarodnoj tribini kompozitora (1992) za nastupe sa kamernim ansamblima. Bila je član Trija „Skovran“ sa kojim je osvojila prvu saveznu nagradu (1987).

Gordana Matijević Nedeljković je član BGO „Dušan Skovran“ od 1984., a koncertmajstor od 1987. godine. Nastupala je na brojnim koncertima ovog orkestra u zemlji i inostranstvu, a kao solista u Grčkoj, Sloveniji, Rusiji, Bugarskoj, Makedoniji i Turskoj. Učestvovala je na festivalima: BEMUS, BELEF, NOMUS, Međunarodna tribina kompozitora, „Mokranjčevi dani“, „Mermer i zvuci“, „Međunarodni festival Santorinija“, „Ohridsko leto“, „Evropa u Sankt-Peterburgu“ i „Sofijske muzičke nedelje“. Kao solista nastupala je sa istaknutim dirigentima i umetnicima, Vladimirom Černušenkom, Kristijanom Ganšom, Klaudijom Vandelijem, Ronaldom Colmanom, Nejdželom Kenedijem, Sretenom Krstićem, Erazmom Gaudiomonteom, Konradom van Alfenom.

Zapažen je izvođač savremene muzike (prvo izvođenje u Srbiji: P. Paterson – Koncert za violinu, S. Božić – Žitije Zografa Ribničkog, R. Von Vilijams - Končerto akademiko, A.Part Tabula rasa itd.), a nedavno je premijerno izvela i snimila koncert Iana Vilsona “Sullen Earth”, koji je napisan specijalno za nju.

Od 1986. je neprekidno uključena u pedagoški rad na Fakultetu muzičke umetnosti na Katedri za gudačke instrumente, a od 2014. je u zvanju redovnog profesora. Šef je Odseka za gudačke instrumente, Član Komisije za praćenje nastave i ispita u Školi za muzičke talente u Ćupriji i član Senata Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Dobitnik VELIKE PLAKETE SA POVELJOM (2015) koju dodeljuje Univerzitet umetnosti u Beogradu.

Adresa dogadjaja: 
Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona