Ciklus predavanja: MUZIKA U KONTEKSTU II 2020/2021. Predavač: Antonio Underwood (25.03.2021.)

UNIVERZITET U SARAJEVU

MUZIČKA AKADEMIJA

 

Ciklus predavanja:

MUZIKA U KONTEKSTU 2020/2021.

 

Predavač: ANTONIO UNDERWOOD

Tema: Jazz Music and Society II

Voditeljica programa: van. prof. dr. Amila Ramović, MAS UNSA

Termin: četvrtak, 25.03.2021, 19.00

 

***

 

Nakon uspješnog prvog susreta, Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu najavljuje drugo predavanje Antonia Underwooda, istaknutog jazz muzičara, kompozitora, producenta i pedagoga u nastavnom programu predmeta „Muzika u kontekstu“.

S fokusom na mapiranje historije jazza, predavanje će biti usmjereno ka sagledavanju prakse jazz muzike u kontekstu kulturnih, historijskih i društveno-političkih aspekata djelovanja afroameričke zajednice u Sjedinjenim Američkim Dravama. Antonio Underwood će s publikom podijeliti dio svoga ogromnog iskustva kao muzičara, ali i istraživača i promotora razvoja prakse jazz muzike, kako u SAD-u, tako i u sredinama u kojima ova praksa ne čini primarni izričaj.

Program vodi i moderira muzikologinja dr. Amila Ramović, vanredna profesorica na Muzičkoj akademiji, u okviru nastavne oblasti Muzika u kontekstu.

 

***

 

Antonio Underwood je muzičar, muzički pisac, pedagog i producent.

Nakon studija klasične tube na Yale School of Music (1987), Antonio Underwood bio je član McCoy Tyner Big Banda, dobitnika dvije nagrade Grammy, surađujući s umjetnicima među kojima su Dee Dee Bridgewater, Savion Glover, Diane Reeves i Slide Hampton. Nastupao je na svim najvažnijim jazz pozornicama svijeta. Karijeru je započeo u 19. godini svirajući u klubovima u New Yorku (Lush Life, Sweet Basil’s, Village Gate, The Vanguard, the Greenwich House, The Public Theatre, Alternate Museum, etc) i festivalima (JVC, South Seaport, itd.). Pored toga što je svirao s legendarnim Maxom Roachom, Tony je nastupao i s drugim velikanima jazza, među kojima su Jerry Gonzalez, Julius Preister, Delfeayo Marsalis, Bob Belden, Christian McBride, Cecil Taylor, Cecil Bridgewater, Vincent Herring, Joshua Redman, Javon Jackson, Lester Bowie, John Faddis, Charlie Haden, Eddie Henderson, Billy Harper, John Zorn, Steve Turre, Virgil Jones, John Stubblefield, Joe Lavano, Howard Johnson, Ray Draper, Muhal Abrahams, Leroy Jenkins, Julius Hemphill, Henry Threadgill, Andrew Cyril, Fred Hopkins, Ed & David Townsend, i mnogi drugi. Bio je dio tima mjuzikla Juan Darien koji su priredili kompozitor oskarovac Elliot Goldenthal i redateljica, dobitnica nagrade Tony Julie Taymor, te predstave, Jelly’s Last Jam koja je takođe osvojila nagradu Tony.

Dobitnik je niza priznanja. Prvi je Amerikanac - pripadnik afroameričke zajednice koji je nosilac Alumni Award na Yale School of Music 1987, kao i priznanja „George Lucas Scholar“ za oblast komponovanja muzike za film i televiziju na University of Southern California. Dobitnik je Yale University African American Cultural Center Award, kao i priznanja Francis Louis Kirchoff i NY Philharmonic Aspen Festival Scholar. U pedagoškoj i istraživačkoj praksi dobitnik je Fulbrightove stipendije i posvećen je istraživanju i razvoju kulture jazza u sredinama u kojima ona nije dominantna.

 

***

 

Predavanje će biti održano putem platforme Zoom u četvrtak, 25.03.2021, u 19 sati.

Zahtjev za link moguće podnijeti registracijom putem Google Forms do 25.03.2021, u 18.30 sati:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeeVkDgv5oyRuttOwKIiXUMbMX1zpOI..., a svim prijavljenim bit će dostavljen putem emaila istog dana u 18.45.

Studenti Muzičke akademije UNSA predavanju pristupaju putem linka za nastavu iz predmeta Muzika u kontekstu.

Više informacija: www.mas.unsa.ba / muk@mas.unsa.ba

Adresa dogadjaja: 
ONLINE
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona