Ass. mr. Fuad Šetić kao asistent umjetničkog direktora i dirigenta sudjelovao je u projektu WBYO: Accelerando (16.07-15.08.2023.)

Asistent mr. Fuad Šetić već drugu godinu kao asistent umjetničkog direktora i dirigenta učestvuje u radu Orkestra mladih Zapadnog Balkana (Western Balkans Youth Orchestra - WBYO).

Ove godine, orkestar je u Draču (Albanija) okupio 65 mladih muzičara. Nakon 12 dana intenzivnih proba, orkestar je realizovao uspješnu i jako posjećenu turneju. Pored koncerta u Draču, nastupili su u Tetovu (Sjeverna Makedonija), Prištini (Kosovo*), Sarajevu (BiH), Kotoru (Crna Gora), Novom Sadu (Srbija), te Berlinu i Essenu (Njemačka). Posebno je važno naglasiti da se WBYO već drugu godinu zaredom predstavio na najznačajnijem svjetskom festivalu omladinskih orkestara - Young Euro Classic.

Koncertna turneja sa sloganom “WBYO go Dance” bazirala se na simfonijskoj plesnoj muzici. Publici su također predstavljena i djela mladih balkanskih kompozitora, bazirana na tradiciji naroda Balkana.

 

Program je uključivao:

J. Brahms: Mađarski plesovi 1 i 6

Z. Kodaly: Plesovi iz Galante

A. Hačaturjan: Izbor iz svita Maskerada, Gajana i Spartak

D. Šostakovič: Simfonija op. 10, br. 1 u f molu

L. Đorđević: The Sound of Balkans

D. Zymberi: The Folk Suite

A. Marquez: Danzon br. 2

 

WBYO trenutno je jedan od najreprezentativnijih omladinskih orkestara u regiji, ali i Evropi. Postoji od 2019. godine i u protekle četiri godine održao je niz uspješnih koncertnih turneja i produkcija, u nekim od najboljih evropskih koncertnih dvorana, kao što su berlinski Konzerthaus i Essenska filharmonija.

Orkestar čine mladi muzičari sa Zapadnog Balkana, ali i iz drugih evropskih zemalja.

 

Fotografije: Stefan Samandov, Raisa Šehu, Lundrim Rexha, Nenad Mihajlović i Ulrike Schumann

Adresa dogadjaja: 
Drač, Tetovo, Priština, Sarajevo, Kotor, Novi Sad, Berlin, Essen
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona