2. Muzički kamp za mlade virtuoze – (21-28. april 2024.)

Sa zadovoljstvom najavljujemo drugo izdanje Muzičkog kampa za mlade virtuoze koje je u Sarajevu okupilo mlade muzičare iz cijele Bosne i Hercegovine! Ovogodišnji Kamp, koji se realizira od 21. do 28. aprila, pohađa 21 učenica i učenik osnovnih i srednjih muzičkih/glazbenih škola iz Banja Luke, Mostara, Tuzle, Zenice, Novog Travnika i Sarajeva, koji su uspješno položili Audiciju, održanu u februaru 2024. godine na Muzičkoj akademiji UNSA.

Jednosedmični raznolik program uključit će intenzivne probe gudačkog orkestra koji čine učesnice i učesnici Kampa, kao i predavanja i edukativne radionice. Kroz rad sa renomiranim bosanskohercegovačkim muzičkim pedagozima i profesionalcima s bogatom koncertom praksom, orkestar i solisti će, kroz zajedničko učenje i sviranje, pripremati program za dva cjelovečernja koncerta kao vrhunac ovogodišnjeg Kampa koji se realiziraju i kao dio Koncertne sezone Muzičke akademije UNSA. Ulaz je slobodan.

Solisti i orkestar mladih virtuoza će, pod dirigentskom palicom Fuada Šetića i uz pratanju Mirona Konjevića na čembalu, izvesti Koncerte za violinu J. S. Bacha (br. 1 u a molu, BWV 1041, br. 2 u E duru, BWV 1042, kao i Koncert za dvije violine u d molu, BWV 1043) koji predstavljaju temelj violinističke literature, te spadaju u fundamentalna djela historije muzike uopće. Program koncerata će uključiti i djelo Cantica slovaca slovačkog kompozitora Ladislava Kupkoviča.

 

 

PROGRAM 2. MUZIČKOG KAMPA ZA MLADE VIRTUOZE:

Otvorena proba

Petak, 26. 04. 2024. u 18:30h, Koncertna sala “Cvjetko Rihtman”

 

Koncerti: Mladi virtuozi Bosne i Hercegovine

Subota, 27. 04. 2024. u 19:00h, Katedrala Srca Isusova

Nedjelja, 28. 04. 2024. u 19:00h, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

 

 

Projekat vode i realiziraju: Udruženje za istraživanje umjetnosti Artes, na čelu sa mr. Fuadom Šetićem (predsjednikom udruženja i asistentom na Odsjeku za dirigovanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu) i dr. YeonJu Jeong (umjetnička direktorica projekta i profesorica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu), u saradnji sa Centrom za muzičku edukaciju Univerziteta u Sarajevu – Muzičke akademije, Odjelom za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu i prorektoricom prof. dr. Tamarom Karača Beljak.

 

Partneri: Udruženje SA Sinfonietta, Srednja muzička škola Sarajevo, Zemaljski muzej BiH

 

Pokrovitelji: Ambasada Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini, SlovakAid, UN Peacebuilding Fund, United Nations Population Fund – UNFPA, Italijanska ambasada u Bosni i Hercegovini, Rotary Club Sarajevo International Delta, prof. Kim Hyeong-gyu iz Južne Koreje.

 

Adresa dogadjaja: 
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona