Projekti

Revitalizacija legata akademika Cvjetka Rihtmana

 

Projekat se odvija u kontinuitetu još od 2005. godine. Cilj projekta je obezbijediti trajno i kvalitetno pohranjivanje veoma značajnih naučnih zvučnih snimaka koji su decenijama nastajali u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama. Prethodnih godina digitalizirano je više od 300 magnetofonskih traka. Zahvaljujući TEMPUS projektu InMusWB, kolege iz Phonogrammarchiv iz Beča su digitalizirali 50 teško oštećenih magnetofonskih traka.

Projekat podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Istraživači: prof. dr. Jamina Talam, prof. dr. Tamara Karača Beljak, ass. Amra Toska, MA i Mirza Kovač, MA

 

Leksikon muzičara u Bosni i Hercegovini

 

Projekat ima za cilj da prikupi imena svih dostupnih muzičara, od najranijih vremena do danas, koji su svojim radom doprinijeli razvoju muzičke kulture u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući sredstvima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, 2012. godine je objavljen Abecedarij Leksikona. Projekat podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Istraživači: prof. dr. Ivan Čavlović, doc. dr. Fatima Hadžić, doc. dr. Lana Paćuka

 

Fundamentalna istraživanja za historiju muzike u Bosni i Hercegovini (FIHM)

 

Projekat ima za cilj da se izvrše fundamentalna istraživanja iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije i muzičke pedagogije. Godine 2007. Univerzitet u Sarajevu je prepoznao značaj ovog projekta i preporučio Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke da finansira njegovu realizaciju. Zahvaljujući toj potpori omogućen je završetak dugogodišnjeg istraživanja. Rezultat projekta Fundamentalna istraživanja za historiju muzike u Bosni i Hercegovini je prva pisana Historija muzike u Bosni i Hercegovini dr. Ivana Čavlovića, objavljena u decembru 2011. godine. I dalje se aktivno vrše muzikološka istraživanja koja će rezultirati novim izdanjima. Projekat podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Istraživači: prof. dr. Ivan Čavlović, doc. dr. Fatima Hadžić, doc. dr. Lana Paćuka

 

Obilježavanje 100-godišnjice rođenja prve bh. etnokoreologinje Jelene Dopuđe. Academy of Music in Sarajevo (2014/2015)

 

Cilj projekta je bio obilježiti 100-godišnjicu rođenja prve bosanskohercegovačke etnokoreologinje Jelene Dopuđe, ukazati na njen značaj u razvoju etnokoreologije u Bosni i Hercegovini od 1947. godine do danas, te ulogu žena u muzičkoj umjetnosti i nauci. Objavljen je Zbornik radova. Projekat podržala Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine.

Voditeljice projekta: prof. dr. Jamina Talam, prof. dr. Tamara Karača Beljak

 

Žene – nositeljice narodne muzičke prakse u Bosni i Hercegovini. Academy of Music in Sarajevo. (2014/2015)

 

Cilj projekta je promocija rodne etnomuzikologije koja podrazumijeva istraživanja žena – nositeljica narodne muzičke prakse u Bosni i Hercegovini. Projekat je okupio sve aktivne etnomuzikologe i stručnjake iz srodnih nauka čija su interesovanja i istraživanja vezana za rodnu etno/muzikologiju i srodne nauke. Tokom trajanja projekta prikupljena je zvučna građa, rukopisni materijal, objavljeni radovi iz ove oblasti, kao i nova terenska istraživanja. U okviru projekta je organizirana konferencija na temu Žene – nositeljice narodne muzičke prakse u Bosni i Hercegovini. Radovi prezentirani na konferenciji će biti štampani u Zborniku radova.

Projekat podržala Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine.

Voditeljice projekta: prof. dr. Tamara Karača Beljak, prof. dr. Jamina Talam

 

Međunarodni projekti

 

Perception of the Turks and of the East in folk music in the Territories of Bosnia and Herzegovina and Slovenia: Ethnomusicological Parallels (2008/2009)

 

Institut za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Odsjek za muzikologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani. Istraživači: prof. dr. Svanibor Pettan, prof. dr. Jamina Talam, prof. dr. Tamara Karača Beljak, mr. Vojko Veršnik, mr. Katarina Juvančič

 

Transformations of popular music after the dissolution of SFR Yugoslavia: On "feedbacks" between Bosnia and Herzegovina and Slovenia. (2014/2015)

 

Institut za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani.

Istraživači: prof. dr. Rajko Muršič, prof. dr. Jamina Talam, prof. dr. Tamara Karača Beljak, doc. dr. Fatima Hadžić, mr. Muha Kozorog, ass. Amra Toska, MA, mr. Alemka Bartulović

http://etnologija.etnoinfolab.org/sl/informacija.asp?id_meta_type=77&id_...

 

The Collection of Matija Murko (1912, 1913) (2005/2017)

 

Phonogrammarchiv iz Beča i Institut za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Riječ je o 56 fonogramskih snimaka koje je u periodu 1912/1913. napravio Matija Murko.

Projekat podrazumijeva digitalizaciju, transkripciju i publikovanje snimaka iz Murkove kolekcije. Istraživači: prof. dr. Jamina Talam, dr., Gerda Lechleitner, prof. dr. Tamara Karača Beljak, ing. Franz Lechleitner, ing. Johannes Spitzbart

 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona