Institut za muzikologiju

Institut za muzikologiju je osnovan 2003. godine kao deveta organizaciona jedinica Muzičke akademije u Sarajevu. Inicijatiori za osnivanje Instituta su bili profesori Odsjeka za muzikologiju i etnomuzikologiju dr. Ivan Čavlović, dr. Vinko Krajtmajer i dr. Selma Ferović.

 

Djelatnost Insitituta za muzikologiju obuhvatala je sljedeće: istraživanja iz oblasti muzikologije i etnomuzikologije; prikupljanje i obradu građe; kritičko proučavanje i dokumentiranje prikupljene građe; rad na stručnim i naučnim projektima; objavljivanje naučnih i stručnih radova; aktivno učešće na domaćim i međunarodnim konferencijama; organiziranje međunarodnog simpozija "Muzika u društvu"; učešće u radu stručnih komisija (smotre folklora); profesionalne konsultacije i pripreme radijskih i televizijskih emisija u kojima se prezentira muzička tradicija; priprema i produkcija posebnih izdanja.

 

Tokom proteklih deset godina, Institut za muzikologiju razvio se u jedinstven centar za muzikološka i etnomuzikološka istraživanja u Bosni i Hercegovini. To potvrđuju brojne aktivnosti, kao što su stvaranje arhiva, projekti i izdavačka djelatnost.

 

Uposlenici Instituta:

prof. dr. Jasmina Talam, šefica Instituta

prof. dr. Tamara Karača Beljak

doc. dr. Fatima Hadžić

doc. dr. Lana Paćuka

ass. Amra Toska, MA

Mirza Kovač, MA

 

Kontakt e-mail: institut@mas.unsa.ba

Kontakt tel.: +387 33 442 126

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo Interantional Guitar Festival te Sarajevo Chamber Music Festival. Majske Muzička Svečanosti Sarajevo Chamber Music Festival/Institute

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona