Institut za muzikologiju

Institut za muzikologiju je osnovan 2003. godine kao deveta organizaciona jedinica Muzičke akademije u Sarajevu. Inicijatiori za osnivanje Instituta su bili profesori Odsjeka za muzikologiju i etnomuzikologiju dr. Ivan Čavlović, dr. Vinko Krajtmajer i dr. Selma Ferović.

 

Djelatnost Insitituta za muzikologiju obuhvatala je sljedeće: istraživanja iz oblasti muzikologije i etnomuzikologije; prikupljanje i obradu građe; kritičko proučavanje i dokumentiranje prikupljene građe; rad na stručnim i naučnim projektima; objavljivanje naučnih i stručnih radova; aktivno učešće na domaćim i međunarodnim konferencijama; organiziranje međunarodnog simpozija "Muzika u društvu"; učešće u radu stručnih komisija (smotre folklora); profesionalne konsultacije i pripreme radijskih i televizijskih emisija u kojima se prezentira muzička tradicija; priprema i produkcija posebnih izdanja.

 

Tokom proteklih deset godina, Institut za muzikologiju razvio se u jedinstven centar za muzikološka i etnomuzikološka istraživanja u Bosni i Hercegovini. To potvrđuju brojne aktivnosti, kao što su stvaranje arhiva, projekti i izdavačka djelatnost.

 

Uposlenici Instituta:

prof. dr. Jasmina Talam, šefica Instituta

prof. dr. Tamara Karača Beljak

doc. dr. Fatima Hadžić

doc. dr. Lana Paćuka

ass. Amra Toska, MA

Mirza Kovač, MA

 

Kontakt e-mail: institut@mas.unsa.ba

Kontakt tel.: +387 33 442 126

 

 

25. 5. 2017.

Radionica Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities (DARIAH.EU)

Institut za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u suradnji sa Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba organizira radionicu Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities (DARIAH.EU), vodeće europske organizacije za digitalna istraživanja na području umjetnosti i humanističkih nauka. Radionica Izgradnja održive infrastrukture za znanstvene i baštinske ustanove je namijenjena humanističkoj naučnoj zajednici kao i djelatnicima iz kulturnih ustanova (arhivi, knjižnice, muzeji) koji se danas suočavaju s izazovima prelaska njihovih djelatnosti u digitalnu/virtualnu sferu. U cilju uključivanja zemalja Zapadnog Balkana u DARIAH mrežu, pored učesnika iz Bosne i Hercegovine, radionici će prisustvovati i učesnici iz Crne Gore i Makedonije. Radionica će se održati 5. juna 2017. godine u prostorijama Muzičke akademije.

Detaljnije kliknuti ovdje

 

12. 1. 2017.

Institut za muzikologiju postao partner Istraživačkog centra za višeglasnu muziku koji je ustanovljen 2003. godine pri Universität für Musik und darstellende Kunst Wien. https://www.mdw.ac.at/ive/emm/

 

16. 11. 2016.

Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, Institut za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu se uključio u DARIAH-ERIC (Digitalna istraživačka infrastruktura za umjetnost i humanističke nauke) konzorcij.

http://www.dariah.eu/

 

1. 2. 2016.

Na inicijativu Instituta za muzikologiju, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika pokrenula postupak za proglašenje arhive Instituta nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo Interantional Guitar Festival te Sarajevo Chamber Music Festival. Majske Muzička Svečanosti Sarajevo Chamber Music Festival/Institute

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona 2016. / 2017.