Obavijesti

*Završeno peto izdanje Internacionalne kreativne studentske radionice Podijelimo znanje 2021/2022 (21. i 22. april 2022.)

Peto izdanje Internacionalne kreativne studentske radionice Podijelimo znanje 2021/2022. održano je 21. i 22. aprila 2022. godine u Maloj sali Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Radionicu organizira i realizira Odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, u ovom izdanju osnažen podrškom Centra za muzičku edukaciju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Udruženja kreativne i kulturne industrije MUK. Ovogodišnjoj Radionici prisustvovalo je ukupno 40 studenata iz Hrvatske (Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, Muzička akademija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli), Srbije (Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu) i Bosne i Hercegovine (Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu), koji su se predstavili s 22 prezentacije na 6 radnih sjednica, jednim panelom i okruglim stolom. Poučeni dvogodišnjim iskustvom pandemije Covid-19, organizatori su ovu radionicu odlučili realizirati u hibridnom obliku, pa su se radioničkim dešavanjima u Maloj sali MAS pridružili i online učesnici, njih ukupno 13. Okrugli sto Muzička umjetnost, nauka i obrazovanje u postcovid vremenu zatvorio je ovogodišnje izdanje, te sumirao teme o kojima se dva radna dana intenzivno diskutovalo.

Organizatori su u ovom izdanju ostali dosljedni ostvarenju osnovne ideje projekta Podijelimo znanje – omogućiti studentima prostor za neformalno muzičko obrazovanje, u kojem će stjecati i proširivati svoja znanja o muzici, vezati ih za srodne oblasti i promatrati ih iz različitih aspekata, te ih time potaknuti na kreativno (muzičko) mišljenje. Rekordnim brojem učesnika, te širokim i raznovrsnim dijapazonom tema u oblastima muzičke teorije, pedagogije, etno/muzikologije, kompozitorstva, te instrumentalnog i vokalnog izvođaštva, ovogodišnje je izdanje Radionice, proslavljajući mali jubilej, objedinilo iskustva svih prethodnih izdanja. Podsjetimo, projekt Podijelimo znanje započet je u školskoj 2016/17. godini kao Kreativna studentska radionica Podijelimo znanje; već od naredne školske godine poprimio je internacionalni predznak, a u svakom narednom izdanju proširivan je raznovrsnim programima prerastajući u Ciklus kreativnih radionica Podijelimo znanje, od kojih se svaka fokusira na posebno područje djelovanja, sa jasno postavljenim ciljevima i zadacima. Tako je prethodni Ciklus, upravo onaj koji je djelimično održan u vremenu pandemije u online izdanju i putem live streama, uspio ne samo okupiti studente iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine, nego i organizirati brojna stručna predavanja u okviru programa Alumni Edition, kad smo ugostili uspješne alumniste Muzičke akademije UNSA gitaristu Boška Jovića i muzikologinju dr. Esmu Cerkovnik; program Iz druge perspektive predstavio je predavanja prof. mr. Damira Šagolja (Akademija scenskih umjetnosti) i prof. mr. Bojana Hadžihalilovića (Akademija scenskih umjetnosti), pomjerajući horizonte znanja i otvarajući prostor interdisciplinarnim istraživanjima u oblasti umjetnosti; program Studenti MAS u gostima osluškivao je zahtjeve tržišta rada, pa su tako studenti i njihovi profesori putovali u gradove Bosne i Hercegovine, prezentirali svoja istraživanja i razgovarali s kolegama iz srednjih muzičkih škola o novim vidovima suradnje i iniciranju pozitivnih promjena obrazovnog sistema; program Piano Edition organizirao je izuzetno uspješan online masterclass prof. mr. Vladimira Miloševića (Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu) za studente Odsjeka za klavir, harfu, udaraljke i srodne instrumente Muzičke akademije u Sarajevu, te online predavanje i koncert renomiranog pijaniste i profesora MAS prof. mr. Omera Blentića.

Istraživački proces kroz koji studenti pod okriljem projekta prolaze – od inicijalne prijave na javni poziv do konačne realizacije istraživanja u formi kratkih prezentacija – mentoriraju njihovi profesori, ovisno o oblasti interesa. Međutim, važno je napomenuti da su studenti MAS u okviru projekta angažovani ne samo na razradi svojih tema, nego i cjelokupnog procesa osmišljavanja, organizacije i realizacije sadržaja Radionice, proširujući tako područje svojih stručnih kompetencija. Stoga organizacioni tim Radionice pored voditeljica projekta, profesorica Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju MAS doc. dr. Nerme Hodžić Mulabegović, doc. dr. Naide Hukić i van. prof. dr. Amre Bosnić, te uz pomoć saradnice v. ass. mr. Ene Plakalo i mr. Mirze Kovača, čine mahom studenti Muzičke akademije na čelu s koordinatoricom Radionice Silvanom Jakupović Bečei. Umjetnički kontekst Radionice potcrtao je kvartet saksofona (Ivona Šiško, Zoja Vuković, Mirza Sijerčić, Rijad Šarić), koji je djelom Guillerma Laga Ciudades (stavci Sarajevo, Montevideo) svečano otvorio Radionicu.

Internacionalnu kreativnu studentsku radionicu Podijelimo znanje 2021/2022. podržali su dekan Muzičke akademije u Sarajevu prof. mr. Ališer Sijarić, Odjel za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu na čelu s prorektoricom prof. dr. Tamarom Karača Beljak, te Asocijacija studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu predvođena Marinom Repanićem.

Galerija: Kliknuti ovdje

 

*Audicija za učešće na Muzičkom kampu za mlade virtuoze

Pozivamo učenike i učenice osnovnih (5. i 6. razred) i srednjih (1. do 4. razred) muzičkih/glazbenih škola iz BiH da se prijave i učestvuju na Audiciji za Muzički kamp za mlade virtuoze. Projekat vodi Univerzitet u Sarajevu – Centar za muzičku edukaciju Muzičke akademije i Odsjek za gudačke instrumente i gitaru – Smjer violina (van. prof. dr. YeonJu Jeong, MAS, mr. Fuad Šetić, MAS), u suradnji s Univerzitetom u Sarajevu – Odjel za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport.

Detaljnije informacije su u prilogu:

Poziv za audiciju Muzički kamp za mlade virtuoze

Prijavni obrazac

 

Obavijest za pripremnu nastavu za prijemni ispit na II ciklus studija za školsku 2020/2021. godinu

S obzirom na postojeću situaciju sa pandemijom COVID-19, pripremna nastava za prijemni ispit za II ciklus studija za školsku 2020/2021. godinu se neće održati. Kandidati zainteresirani za izlazak na prijemni ispit mogu se mailom javiti predmetnim nastavnicima. E-mail adrese nastavnika nalaze se na linku: http://www.mas.unsa.ba/nastavnici-i-saradnici.

Informacije o obimu i sadržaju prijemnog ispita nalaze se na linku: http://mas.unsa.ba/vijesti/konkurs-za-upis-studenata-u-prvu-godinu-i-i-ii-ciklusa-studija-u-studijskoj-20202021-godini

 

Najava predavanja/radionice "Dizajn i konstrukcija savremene profesionalne harmonike. Osnove popravke i štimanja." (12. 2. 2020.)

Centar za muzičku edukaciju u saradnji s Odsjekom za duvačke instrumente i harmoniku, Smjer harmonika, najavljuje realizaciju predavanja / radionice: Dizajn i konstrukcija savremene profesionalne harmonike. Osnove popravke i štimanja. Predavač / voditelj radionice je VIKTOR MELNYK.

Viktor Melnyk rođen je u Ukrajini 1963. godine. Diplomirao je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji "P. I. Čajkovski" u Kijevu, harmonika dugmetara (bayan), u klasi profesora Dmitry Alexeyeva. Već tijekom studija na Akademiji marljivo se usavršavao u popravci i ugađanju harmonika, u tvornici muzike u Žitomiru (Ukrajina). Nakon završetka akademije, do 1996. godine radio je na Odjelu za narodne instrumente na istoj akademiji. Melnykovo majstorstvo dobro je poznato u zemlji i inostranstvu. Istaknuti bayanski izvođači iz Njemačke, Austrije, Francuske, Danske, Rusije, kao što su profesori E. Moser, A. Melichar, M. Bonney, J. Crabb, G. Draugsvoll,  V. Semyonov, Melnyku su povjerili popravku njihove lične harmonike. Koristeći stečeno iskustvo, duboko profesionalno znanje i visoke kvalifikacija, Viktor Melnyk je napravio novi bayan s naprednim zvučnim i tehničkim mogućnostima. Melnyk često održava predavanja i seminare na Muzičkim akademijama u Evropi: Danska (Kraljevski konzervatorij u Kopenhagenu), Austrija (Bruckner privatno sveučilište u Linzu), Njemačka (Muzikhohshule u Hanoveru). Kao savjetnika, angažirali su ga svjetski poznati proizvođači, Hohner (Njemačka), Pigini (Italija) i Jupiter (Rusija). Nastupa kao solista, sa suprugom u duetu harmonika Melnyk i kao član kvarteta harmonika Consonance. Kao dvojac Melnyk osvojili su nekoliko međunarodnih nagrada na takmičenjima harmonikaša, te ostvarili mnogo nastupa na međunarodnim festivalima i koncertima.

Predavanje / radionica će se održati 12. 02. 2020. godine, od 15:00h, na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Kotizacija za učesnike/ce iznosi 20,00 KM. Uplatu je potrebno izvršiti do 10. 02. 2020. godine.

Za dodatne informacije o uplati molimo da se obratite na mail adresu šefice Centra za muzičku edukaciju: nerma.hodzic-mulabegovic@mas.unsa.ba

NAJAVA PREDAVANJA

 

Promocija nosača zvuka "Uspavanke iz Bosne i Hercegovine" – terenski snimci iz serijala emisija BH radija 1 "Selu u pohode" (11. 12. 2019.)

U srijedu, 11. 12. 2019. godine, na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu će se održati promocija nosača zvuka Uspavanke iz Bosne i Hercegovine – terenski snimci iz serijala emisija BH radija 1 Selu u pohode. Publikacija je nastala u sklopu projekta Dijalog za budućnost, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat Dijalog za budućnost se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Ovaj materijal realiziran je povodom 15 godina emitovanja pomenutog radijskog serijala. Promocija se realizira uz podršku Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Odsjeka za muzikologiju i etnomuzikologiju i Centra za muzičku edukaciju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Dobro došli!

POZIVNICA

 

OBAVIJEST – WORKSHOP ZA UČENIKE I STUDENTE VIOLINE

Odsjek za gudačke instrumente – Violina, u suradnji sa Centrom za muzičku edukaciju organizira workshop za učenike i studente violine. Voditelj workshopa je prof. David Kamhi. Workshop će se održati na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu i Osnovnoj muzičkoj školi Mladen Pozajić, u periodu od 18. 11. do 20. 11. 2019. godine. Dobro došli!

WORKSHOP: PLAN ODRŽAVANJA

 

POZIV NA PREDAVANJA ISTAKNUTIH DIRIGENATA HORA BEČKIH DJEČAKA I SUPERARA (11. 6. 2019.)

Muzička akademija i Centar za muzičku edukaciju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Udruženjem “Superar u BiH” organizuju stručnu edukaciju nastavnika/profesora muzičke/glazbene kulture osnovnih općeobrazovnih škola, gimnazija i specijalnih škola iz Kantona Sarajevo, nastavnike/profesore skupnog muziciranja – hor i orkestar osnovnih i srednjih muzičkih/glazbenih škola.

Stručna edukacija održat će se u utorak 11. 6. 2019. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Pozivamo Vas da navedenog dana prisustvujete interaktivnom edukativnom programu sa sljedećim temama i rasporedom:

14:00 "Music for social change - the spirit of Superar"

Predavač: Andy Icochea Icochea, muzički direktor Superar International

15:00 Pauza

15:30 "From Roots to Revolution in Music education“

Predavač: Gerald Wirth, predsjednik i umjetnički direktor Hora bečkih dječaka

Očekujemo Vas sa velikim zadovoljstvom i nadamo se uspješnom radu!

Dobro došli!

 

OBAVIJEST – MASTERCLASS IZ SOLO PJEVANJA (8. 3. 2019.)

Centar za muzičku edukaciju u saradnji sa Odsjekom za solo pjevanje organizuje masterclass iz solo pjevanja!

Masterclass će održati prof. Berislav Jerković sa Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, u petak 8. 3. 2019. godine, od 15:00 - 17:30 sati. Masterclass će se održati u Maloj sali Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Isti dan, studenti solo pjevanja sa Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku će održati koncert u Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila Zulfikarpašića, sa početkom u 19 sati.

Ulaz na koncert je slobodan.

Dobro došli!

 

OBAVIJEST O XIII. DANU OTVORENIH VRATA MUZIČKE AKADEMIJE (27. 3. 2019.) 

Obavještavamo Vas da ćemo za učenike i nastavnike srednjih muzičkih/glazbenih škola iz FBiH organizirati XII. DAN OTVORENIH VRATA MUZIČKE AKADEMIJE, u srijedu, 27.3.2019. godine.
Pozivamo Vas da navedenog dana posjetite Muzičku akademiju, posebno učenike zainteresirane za nastavak školovanja na Muzičkoj akademiji i njihove nastavnike. Planiramo susrete nastavnika i studenata Akademije sa zainteresovanim učenicima i nastavnicima za predmete: kompozicija, dirigovanje, solo pjevanje, klavir, udaraljke, violina, viola, violončelo, gitara, klarinet, flauta, truba,  harmonika, muzikologija, etnomuzikologija, solfeggio, harmonija, kontrapunkt i analiza muzičkih oblika. Ukoliko postoje kandidati zainteresirani za neki instrument ili predmet izvan ponuđenog spiska molimo da nas kontaktirate radi dogovora.
Vaš dolazak očekujemo do 10.00 sati. Planiramo da se sve aktivnosti završe oko 15.00 sati istog dana. Za sve goste planiramo malo osvježenje.
Molimo da nam na fax 033/444-896 ili na e-mail centarzamuzedu@mas.unsa.ba obavezno što prije pošaljete potvrdu Vašeg dolaska, tj. za koje predmete i instrumente ste zainteresovani, broj učenika i nastavnika i iz koje škole dolazite radi lakše organizacije.

 

Masterclass prof. Srđana Paunovića (15.12.2017.) 

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu i Centar za muzičku edukaciju Muzičke akademije organizovat će edukativni program - masterclass za profesore i učenike osnovnih muzičkih škola, Srednje muzičke škole Kantona Sarajevo i studente Muzičke akademije. Masterclass će održati prof. Srđan Paunović, u petak 15. 12. 2017. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu od 10.00-16.00 sati. 

Satnica masterclassa je sljedeća: 


10.00-11.30 grupni čas/predavanja sa đacima i nastavnicima osnovnih škola
12.30-16.00 individualni časovi sa nastavnicima, đacima srednje škole i studentima MAS 

 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona