Preminuo bivši profesor Muzičke akademije dr. Zija Kučukalić

Nekadašnji profesor Muzičke akademije u Sarajevu dr. Zija Kučukalić preminuo u bolnici u Amsterdamu. Njegovom smrću bosanskohercegovačka muzikologija izgubila je jednu od najuglednijih ličnosti u svojoj historiji.

Na Muzičkoj akademiji djelovao je od 1957. godine sve do penzionisanja 1991. godine, a u periodu 1981–1983. godine i kao dekan. Bio je gostujući predavač u Ljubljani, Beču, Amsterdamu, Utrechtu i Bruxellesu. Nakon penzionisanja živio je u Amsterdamu. Obavljao je mnoge dužnosti u nauci, umjetnosti i kulturi, među kojima su neke u ono vrijeme bile jako važne za funkcioniranje muzičkog života u Bosni i Hercegovini. Dobitnik je niza nagrada i priznanja za svoj rad.

Prof. Zija Kučukalić je do kraja života ostao zainteresiran za djelatnost i događanja na Muzičkoj akademiji. Prilikom svog posljednjeg boravka u Sarajevu u ljeto prošle godine darovao je biblioteci Akademije dragocijenu biblioteku od preko 2000 knjiga iz oblasti muzičke nauke i umjetnosti.

Porodici našeg profesora Zije Kučukalića iskazujemo duboko saučešće.

Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona