KONKURS za upis studenata na doktorski studij - III ciklus studija u akademskoj 2022/2023. godini

Na osnovu člana 106. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 36/22), člana 104. Statuta Univerziteta u Sarajevu, člana 21. Pravila studiranja za treći ciklus studija na Univerzitetu u Sarajevu, Odluke Nastavno-umjetničkog vijeća Univerziteta u Sarajevu - Muzičke akademije broj: 02-1-866/2-22 od 24.10.2022 godine, Odluke Senata Univerziteta u Sarajevu br. 01-19-107/22 od 30.11.2022. godine,

Univerzitet u Sarajevu – Muzička akademija

objavljuje

 

KONKURS

za upis studenata na doktorski studij - III ciklus studija

u akademskoj 2022/2023. godini

 

 

Doktorski studij - III ciklus studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu organizira se kao:

 

1.) Doktorski studij iz oblasti nauka o muzici, sa sljedećim studijskim programima:

- Etnomuzikologija;

- Muzička teorija i pedagogija.

 

2.) Doktorski studij iz oblasti muzičkih umjetnosti, sa sljedećim studijskim programima:

- Kompozicija;

- Dirigovanje;

- Solo pjevanje;

- Klavir;

- Violina;

- Viola;

- Violončelo;

- Flauta;

- Klarinet;

- Saksofon;

- Harmonika.

Doktorski studij organizira se u trajanju od tri studijske godine (šest semestara) koje se vrednuju sa ukupno 180 ECTS bodova.

 

PRAVO UČEŠĆA NA KONKURSU

Pravo učešća na konkursu imaju pod jednakim uvjetima državljani BiH i strani državljani za koje je nakon postupka priznavanja inostrane visokoškolske kvalifikacije utvrđeno da imaju završeno adekvatno obrazovanje za nastavak studija na trećem ciklusu visokog obrazovanja.

Pravo upisa na doktorski studij imaju svi kandidati koji ispunjavaju uvjete utvrđene zakonom, Statutom Univerziteta u Sarajevu, Pravilima studiranja za treći ciklus studija Univerziteta u Sarajevu i Elaboratom opravdanosti pokretanja trećeg ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

 

KRITERIJI ZA UPIS

Doktorski studij mogu upisati kandidati koji su stekli diplomu drugog ciklusa studija i magistri nauka/umjetnosti prema predbolonjskom sistemu studiranja iz odgovarajuće naučne/umjetničke oblasti. Kandidatima koji su stekli titulu magistra nauka/umjetnosti prije uvođenja bolonjskog sistema obrazovanja priznaje se 60 ECTS bodova.

Kandidati koji konkurišu na doktorski studij trebaju poznavati engleski jezik na nivou koji omogućava komunikaciju putem govora i pisanja, te praćenje stručne, naučne i nastavne literature.

Kandidati koji konkurišu na doktorski studij iz oblasti muzičkih umjetnosti moraju imati uspješnu umjetničku praksu što se dokazuje relevantnom dokumentacijom (audio- i audio-videodokumentacija, kritike, partiture i drugo).

Kandidati koji konkurišu na doktorski studij iz oblasti nauka o muzici moraju imati minimalno jedan objavljeni rad u časopisima koje prate referentne baze podataka, a u kojem je kandidat autor ili koautor, te druge dokaze o eventualnoj naučnoj i stručnoj djelatnosti.

 

KRITERIJI I POSTUPCI ODABIRA KANDIDATA

Kandidati moraju uspješno položiti prijemni ispit.

Prvi dio prijemnog ispita na umjetničkim odsjecima čini umjetničko predstavljanje kandidata. Za studijski program Kompozicija umjetničko predstavljanje podrazumijeva prezentaciju muzičkih partitura i audiosnimaka javno izvođenih kompozicija.

Za studijski program Dirigovanje umjetničko predstavljanje može se realizirati u formi: a) koncerta s horom/orkestrom/ansamblom u trajanju od 45 do 60 minuta u organizaciji kandidata, b) predstavljanja audio-video zapisa koncerta održanog najdalje godinu dana od datuma prijemnog ispita snimljenog prema uobičajenim konkursnim standardima (snimak dirigenta prikazuje dirigenta „en face“ ili/i iz profila), ili c) dirigovanja horom/ansamblom Muzičke akademije čiji sastav i koncertni program unaprijed određuje komisija.

Za studijski programe na instrumentalnim odsjecima i na odsjeku za solo pjevanje umjetničko predstavljanje podrazumijeva solistički koncert u trajanju od 45 do 60 minuta.

Prvi dio prijemnog ispita na studijskim programima Etnomuzikologija i Muzička teorija i pedagogija se sastoji od klauzurnog rada vezanog za okvirnu temu željenog istraživanja.

Drugi dio prijemnog ispita čini razgovor komisije s kandidatom. Prilikom prijave, kandidat mora priložiti u pisanom obliku (3-4 kartice) motivaciono pismo koje se razmatra u drugom dijelu prijemnog ispita.

Postupak rangiranja kandidata provodi se u skladu sa odredbama Elaborata opravdanosti o pokretanju trećeg ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

 

BROJ KANDIDATA

Maksimalan broj kandidata koji mogu upisati studij je 20.

 

ŠKOLARINA

Visina školarine za doktorski studij na Univerzitetu u Sarajevo - Muzičkoj akademiji iznosi 6.000,00 KM po godini studija. Školarina se uplaćuje u dvije rate godišnje, prilikom upisa svakog semestra u iznosu od po 3.000,00 KM.

 

POTREBNA DOKUMENTACIJA

Uz prijavu na konkurs za upis na doktorski studij (III ciklus studija), kandidati su

obavezni dostaviti sljedeću dokumentaciju:

1) Prijavu

2) Biografiju;

3) Originalnu diplomu ili ovjerenu kopiju i dodatak diplomi (za studente koji su završili studij prema Bolonjskom sistemu studija), odnosno originalnu diplomu ili ovjerenu kopiju i uvjerenje o prosjeku ocjena (za studente koji su završili studij po pred Bolonjskom sistemu studija) o završenom prethodnom obrazovanju u BiH. Studenti Univerziteta u Sarajevu koji su završili drugi ciklus studija mogu do izdavanja diplome i dodatka diplomi predati uvjerenje o završenom studiju ukoliko se promocija i dodjela diploma vrši nakon završetka roka predviđenog za dostavljanje prijava za upis po ovom konkursu;

4) Dokaz o poznavanju engleskog jezika;

5) Rješenje o priznavanju diplome za kandidate koji su stekli prethodno obrazovanje izvan Bosne i Hercegovine (original) ili potvrda o pokrenutom postupku nostrifikacije;

6) Izvod iz matične knjige rođenih i uvjerenje o državljanstvu, odnosno prva stranica pasoša za kandidate koji nisu državljani Bosne i Hercegovine (original ili ovjerena kopija);

7) Druge relevantne dokumente kojima dokazuje ispunjavanje uvjeta za upis na doktorski studij (dokaze o umjetničkoj i naučnoj/stručnoj aktivnosti prema navedenim kriterijima).

8) Motivaciono pismo.

 

Svi traženi dokumenti predaju se u originalu ili ovjerenoj kopiji.

Konkursni materijali se ne vraćaju.

 

Prijave sa potrebnom dokumentacijom slati putem pošte na adresu Muzička akademija u Sarajevu, ul. Josipa Štadlera br.1/III, 71000 Sarajevo, ili dostaviti lično na protokol Muzičke akademije u Sarajevu.

Konkurs za upis na doktorski univerzitetski studij - III ciklus studija u akademskoj 2022/2023. godini ostaje otvoren do 20.01.2023. godine

Sve dodatne informacije zainteresirani kandidati mogu dobiti u Studentskoj službi Univerziteta u Sarajevu - Muzičke akademije svakim radnim danom od 11:00 - 13:00 sati, te putem emaila doktorski.studij@mas.unsa.ba ili telefona 033/200 299.

Dokumenti: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona