In memoriam: Nihad Krečo (Sarajevo, 05.01.1977 - 25.05.2021)

In memoriam: Nihad Krečo (Sarajevo, 05.01.1977 - 25.05.2021)

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu s dubokim žaljenjem obavještava kolege, studente i javnost da je dana 25. maja 2021. preminuo pijanista i profesor Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, naš dragi kolega mr. Nihad Krečo.

Nihad Krečo je rođen u Sarajevu 05.01.1977. gdje završava osnovno obrazovanje i nižu muzičku školu. Kao talentovani učenik u klavirskoj klasi prof. Verice Zamurović-Kraljačić osvaja niz nagrada, te se 1992. godine upisuje u Srednju muzičku školu koju završava u klasi prof. Nede Stanković. U ratnim godinama u opsjednutom Sarajevu kao istaknuti mladi pijanista koncertira redovno, s nizom solističkih i grupnih koncerata. Tada uspostavlja stalnu saradnju s Kamernim teatrom 55 za šta je dobio plaketu pomenutog teatra kao najuspješniji mladi umjetnik 1995. godine.

Nakon maturskog solističkog koncerta u Domu armije, godine 1995. upisuje studij klavira na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Nede Stanković. Postdiplomski studij završava 2006. godine u klasama prof. Nede Stanković i prof. Borisa Kraljevića. Specijalizirao je 2000/2001. godine na Kraljevskoj akademiji u Stockholmu u klasi prof. Stefana Lindgrena. Tokom 2002. godine pohađao je ljetnu školu na Američkom konzervatoriju u Fontainebleauu (Francuska), u klasama Frederica Agassija, Philipa Bianconia i Xu Zhanga. Pohađao je majstorske kurseve u Grčkoj, Švajcarskoj, Izraelu, Kanadi i Švedskoj, u klasama Alaina Lefevrea, Victora Rosenbauma, Jean-Paula Sevillae i Augusta Hautboa.

Godine 2002. izabran je za asistenta, 2005. za višeg asistenta, 2008. u docenta, 2013. za vanrednog profesora na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Pored karijere koncertnog pijaniste i profesora Muzičke akademije, Nihad Krečo je ostvario i značajne uspjehe u domenu pop muzike kao izvođač i producent, nastupajući s mnogim eminentnim stvaraocima bosanskohercegovačke scene popularne muzike

Visokonagrađivan na pijanističkim takmičenjma, još je u toku studija započeo intenzivnu koncertnu aktivnost. Desetinama njegovih održanih recitala i koncerata svjedočila je publika u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Švedskoj, Češkoj, Izraelu, Kanadi, SAD-u, Francuskoj, Grčkoj, Turskoj, Srbiji. Koncem 1996. nastupa u Parizu na Sorbonne Université na koncertu u povodu rođendana Jehudi Menuhina. Godine 1997. koncertira sa Sarajevskom filharmonijom u dva navrata, te ponovno 1998, 2005. i 2012. godine.

Na njegovom repertoaru bila su kapitalna djela pijanističke literature, među kojima Koncert za klavir br. 1, S.124 u Es duru Franza Lista, Koncert za klavir br. 2, op. 102 u F duru Dmitrija Šostakoviča, Koncert za klavir br. 2, op. 18 u c molu Sergeja Rahmanjinova, Dvanaest pogleda na dijete Isusa i Kvartet za kraj vremena Oliviera Messiaena, a Muzička akademija će posebno pamtiti Dvije tokate profesora Milana Jeličanina koje je kompozitor izdvajao kao najuspješniju interpretaciju svojih djela.

O njegovom pijanističkom radu svjedoče generacije njegovih studenata, danas aktivnih pijanista i pedagoga, ali i brojni video i audiozapisi njegovih interpretacija objavljeni na kompakt diskovima, te emitovani u programima Radija BiH, TVSA i Federalne televizije.

Iza Nihada Kreče stoji briljantna karijera pijaniste i pedagoga, a takva je najavljena u napisima kritičara koji su ga pratili i pri njegovim prvim koracima u pijanizmu:

“Na radost auditorija koji je zdušno aklamirao, ispraćen je nastup sarajevskog pijaniste Nihada Kreče u Lisztovom Es-dur klavirskom koncertu. Umijeće i dosezi kao da premašuju sva dosadašnja dostignuća. Bez premca je danas ono najbolje što ova sredina nudi na polju muzičke reprodukcije mladih. Jednom rječju, pred nama je izuzetan talenat, sa izuzetnim predispozicijama.“ (Željka Kordić, 1997)

 

Termin ispraćaja prof. Nihada Kreče i komemorativnog skupa bit će naknadno objavljen.

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona