Završen 7. Sarajevo Chamber Music Festival

Završen 7. Sarajevo Chamber Music Festival

 

Desio se! U sve lošijoj socijalnoj i ekonomskoj krizi BiH, Sarajevo Chamber Music Festival (SCMF) sinoć je završio svoje sedmo izdanje.

Nakon prošlogodišnjeg "Home", ovogodišnji SCMF tematski je usmjeren ka konceptu ''On tour'', želeći svoj specifični duh prikazati i drugoj publici u drugim gradovima. Festival se održao od 26. do 29. augusta 2017. godine u tri različita grada. Otvorenje festivala pripalo je Mostaru, hercegovačkom gradu na kamenu. U predivnoj dvorani Lutkarskog pozorišta Mostar 26. augusta desilo se prvo koncertno veče, koje je podržano ovacijama publike. Istim tempom, s mnogobrojnom publikom, nastavilo se i u Zenici u sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica,  koja je pokazala da interes za ovakvom vrste manifestacije nije nestao. Posljednje, finalno veče pripalo je naravno domaćinskom gradu, Sarajevu. U prepunoj dvorani Doma Oružanih snaga BiH završeno je i posljednje koncertno veče, koje je obilježeno gromoglasnim aplauzom.

Vrhunska djela visoke kvalitete izvedena su od strane fantastičnih umjetnika. Nakon jednogodišnjeg odsustva, ponovo se vratio rezidentni ansambl Manhattan String Quartet (Curtis Macomber, Calvin Wiersma, John Dexter, Chris Finckel) kao nositelj Festivala, u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Sa sobom je doveo tri vrhunske umjetnice, violinistice Deborah Wong i Sunghae Anne Lim, te violisticu Katherine Anderson, ali i izuzetno talentovane studente Haeun Jung, Hyunnew Choi, Samuela Matznera, Davida Kima s Princeton Univerziteta, koji su u sklopu sastava Princeton University String Quartet pokazali izuzetnu spremnost da stanu u ravan s Manhattan String Quartetom. Naravno, ovaj Festival ne bi imao svoje značenje da nema umjetnika iz BiH, pa su se njima na sceni pridružili i najbolji i najtalentovaniji instrumentalisti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, zajedno sa saradnicima i alumnijima (Ilma Hodović, Matea Arsovski, Melisa Karić, Amna Hujić, Ana-Maria Pilj, Aida Dajić, Manuela Ekmečić, Lidija Paulin, Dženis Mrkonjić). Ovi muzičari su zajedničkim naporima ponudili djela koja su zazvučala u punom sjaju i besprijekornom i dugo pamćenom izvođenju.

Na programu sve tri koncertne večeri našla su se djela dvije velike ličnosti, Gudački oktet u Es-duru, op. 20 (1825) njemačkog kompozitora Felixa Mendelssohna Bartholdyja u izvedbi profesora SAD-a i naše bh. violončelističe Lidije Paulin, te tri djela jednog od najznačajnijih kompozitora svih vremena Ludwiga van Beethovena. Radi se o njegova tri gudačka kvarteta, Gudački kvartet op. 18, br. 3, D-dur (1798/99) iz rane faze u izvedbi studenta renomiranog Princeton Univerziteta, Gudački kvartet br. 10, op. 74, Es-dur (“Harfa”) (1809) iz srednje faze u izvedbi Manhattan String Quarteta i treći kvartet grandioznog imena Velika fuga op. 133 (1825–26) iz posljednje faze u izvedbi svih umjetnika ovogodišnjeg Festivala.

SCMF realiziran je uz podršku nekoliko sponzora. Pored Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Manhattan String Quarteta pod čijim okriljem se ovaj Festival i odvija, zahvaljujući izdašnoj pomoći Princeton Univerziteta, David A. Gardner '69 Magic Project in the Humanities Council, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Doma OSBiH i udruženja Asocijacija studenata Muzičke Akademije u Sarajevu, Festival je uspješno održan po četvrti put za redom, priređujući slušalačko iskustvo na najvišem umjetničkom nivou.

Sedmi Sarajevo Chamber Music Festival se završio, a mi se već lagano pripremamo i ka osmom izdanju ovog Festivala, s novim konceptom, novim idejama, želeći bh. publici pružiti ono što svaka prijestolnica kulture mora imati.

 

Galerija (Mostar): kliknuti ovdje

Galerija (Zenica): kliknuti ovdje

Galerija (Sarajevo): kliknuti ovdje

 

Adresa dogadjaja: 
Mostar, Zenica, Sarajevo

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona