Trio MAS na Majskim muzičkim svečanostima (06.06.2022.)

U okviru ovogodišnjeg izdanja festivala Majske muzičke svečanosti, kao Trio MAS nastupit će Tamara Arsovski (violina), Belma Alić (violončelo) i Belma Šarančić (harmonika). Njihov koncert će biti upriličen u ponedjeljak, 06. juna 2022. u 19 sati u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić.

Program će obuhvatiti djela Ivana Čavlovića, Sergeja Prokofjeva, Staffana Mossenmarka, Zoltána Kodálya, Yuji Takahashia, Sofie Gubaiduline i Phillipea Lerouxa.

Ulaz na koncert je slobodan.

 

Tamara Arsovski, violina. Dodiplomski i master studij violine završila je pod mentorstvom prof. Violete Smailović – Huart na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, gdje je trenutno zaposlena kao viša asistentica na predmetima Kamerna muzika i Violina na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru. Godine 2019. upisala je doktorski studij u klasi profesora Ernsta Kovacica. Tokom studija, učestvovala je na violinističkim seminarima koje su vodili Violeta Smailović-Huart, Stefan Milenković, Ilia Korola, Hakan Şensoy, Deborah Wong, Manhattan String Quartet i drugi. Kao solistica je nastupala sa orkestrima kao što su Camerata Academica, Gudački orkestar MAS i Mostarski simfonijski orkestar, a kao članica orkestra svirala je sa Omladinskim simfonijskim orkestrom Jugoistočne Evrope, Kamernim orkestrom Symphonia Momentum Orient and Occident, Sarajevskim kamernim orkestrom, Gudačkim orkestrom MAS, Mostarskim simfonijskim orkestrom, te Sarajevskom filharmonijom, u Bosni i Hercegovini kao i inostranstvu. Stalna je članica Gudačkog orkestra MAS, na poziciji koncert-majstorice, Gudačkog kvarteta AMAS i Sarajevo Sinfonietta, te Ansambla INSAM Instituta za savremenu umjetničku muziku (Sarajevo).

Belma Alić, violončelo. Diplomirala je 2004. godine u klasi prof. Yevgeny Xaviereffa na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, gdje je magistrirala (2007) i doktorirala (2015) na temu “Nove tehnike u literaturi za violončelo solo 20. i 21. stoljeća”. Tokom studija pohađala je brojne seminare za violončelo i kamernu muziku kod profesora Herre-Jan Stegenga, Chagit Glaser, Nikola Ružević, Balazs Mate, Conradin Brotbek, Johannes Goritzki, M. Hayshi i Raphael Wallfisch. Surađivala je sa istaknutim Gudačkim kvartetom “Medici” iz Londona i Gudačkim kvartetom “Manhattan”. Bila je članica Međunarodnog omladinskog gudačkog orkestra (dirigent Simon Robinson) u Sloveniji i Svjetskog simfonijskog orkestra muzičke omladine (dirigenti: Carlos Kalmar, Amy Andersson i Yakov Kreizberg) dvije koncertne sezone. U junu 2011. godine je sudjelovala u akademiji za mlade muzičare u organizaciji Kamernog orkestra Evrope s dirigentom Nikolausom Harnoncourt. Dobitnica je prvih i specijalnih nagrada na Takmičenjima učenika i studenata muzike u FBiH i prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Val Tidone u Italiji 2001. godine u kategoriji kamerna muzika (duo violončelo i klavir), gdje je 2010. nagrađena posebnim priznanjem za nestandardne ansamble u kategoriji Tidone folk (duo glas i violončelo). Dobitnica je stipendije Fondacije Karim Zaimović za doprinos kulturnom stvaralaštvu BiH.Kao solistica, Belma Alić je nastupala uz pratnju Sarajevske filharmonije, Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, Orkestra Muzičke akademije u Sarajevu i Mostar Sinfoniette. Koncertirala je u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Holandiji, Danskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, BiH i zemljama regije, te surađivala s istaknutim muzičarima kao što su David Wilde, Michael Copley, Darragh Morgan, Ruth Waterman, Theodore Bikel, Edin Karamazov, Shura Lipovsky, Merima Ključo, Jeremy Joseph, Willam Conway, Nigel Osborne, Vanessa Redgrave i Tamara Brooks. Umjetnički je rukovodilac kamernog ansambla SA Sinfonietta, članica je kamernog ansambla Muzičke akademije u Sarajevu aMAS, kao i Britanske Opera Circus Company s kojom je imala uspješne izvedbe opere “Differences in Demolition” kompozitora Nigela Osbornea u Engleskoj, Bosni i Hercegovini, Austriji i Škotskoj. Opera je izvedena na festivalu City of London Festival i imala je prijenos uživo u Edinburghu na BBC radiju. Trenutno je vanredna profesorica na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru na predmetima Violončelo i Kamerna muzika za gudače na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Belma Šarančić, harmonika, redovni je profesor harmonike na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Osnovne studije je završila na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu (Teoretsko-pedagoški smjer) i Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu (smjer Harmonika-koncertni izvođač). Magistrirala je u klasi prof. Radomira Tomića (iz oblasti Harmonika – koncertni izvođač), a specijalističke studije je završila u klasi prof. Claudia Jaccomucija na Scuola Superiore di fisarmonica u Urbinu (Italija). Doktorirala je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu pod mentorstvom prof. Geir Draugsvolla. Učestvovala je i pobjeđivala na brojnim takmičenjima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Od 2005. godine bila je član žirija na preko 20 takmičenja (Federalna takmičenja BiH, Akordeon Art (I Sarajevo), “Susreti harmonikaša” (Pula), “Eufonija” (Novi Sad). Snimala je za domaće televizijske stanice i produkcijske kuće, kao i muziku za filmove. Nastupala je sa nekoliko orkestara, uključujući Kamerni orkestar Muzičke akademije u Sarajevu i Sarajevsku filharmoniju. Uspješnu suradnju uspostavlja i sa bosanskohercegovačkim kompozitorima čija djela premijerno izvodi na koncertima i festivalima. Bila je aktivna učesnica na EPARM konferencijama (European Platform for Artistic Research in Music) u Stokholmu (2014) i Grazu (2015), gdje je izlagala svoja doktorska istraživanja, kao i ICON seminara (Innovative Conservatoire research) u Londonu u organizaciji AEC-a. Djelovala je u više navrata kao gostujuća profesorica na Lietuvos muzikos ir teatro akademija (Litvanija), Conservatiorio di Musica Giuseppe Tartini (Italija), te na Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (Danska), gdje je održavala praktična predavanja iz oblasti Alexander tehnike u akordeonizmu. Studenti u klasi prof. Šarančić bilježe brojne nastupe kao solisti i kamerni muzičari, a u periodu od 2010. do 2021. učestvovali su na preko 35 takmičenja i osvojili 80 nagrada i priznanja (29 prvih, 26 drugih, 14 trećih nagrada i 11 plasmana i pohvala).

 

 

Adresa dogadjaja: 
Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona