Seminar profesora Ernsta Kovacica na Muzičkoj akademiji UNSA (06.11.-11.11.2023.)

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom Sarajevo i Federalnim ministarstvom kulture i sporta, organizira seminar za studente trećeg ciklusa studija koji će u periodu od 6. do 11. novembra 2023. godine održati Ernst Kovacic, eminentni violinist, dirigent i profesor emeritus na Univerzitetu za muziku i primijenjene umjetnosti u Beču.

Višednevne aktivnosti bit će zaokružene realizacijom dva koncerta. U petak, 10. novembra, u 19:00 u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”, nastupit će violinistice Tamara Arsovski i Alma Dizdar, studentice doktorskog studija MAS, koje će se predstaviti uz klavirsku pratnju Zerine Šabotić i Dženane Hadžić. Dan kasnije, 11. novembra, u 19:00 u Umjetničkoj galeriji BiH, bit će upriličen koncert Gudačkog kvarteta SA Sinfonietta.

 

Ernst Kovacic je profesor emeritus na Univerzitetu za muziku i primijenjene umjetnosti u Beču i voditelj je seminara širom Evrope.

Izvedbe solo djela L. van Beethovena, violinskih koncerata W. A. Mozarta i Kovaciceva predanost savremenoj muzici obezbijedili su mu istaknuto mjesto među solistima njegove generacije. Mnogi kompozitori, kao što su Ernst Krenek, Friedrich Cerha, Robin Holloway, Nigel Osborne, Heinz-Karl Gruber, Kurt Schwertsik, Ivan Eröd, Rainer Bischof, Georg-Friedrich Haas, Karlheinz Essl, Beat Furrer, Django Bates, Johannes-Maria Staud, Clemens Gadenstätter pisali su djela za njega.

Od 1996. do 1998. Kovacic je bio umjetnički i glavni direktor Bečkog kamernog orkestra, a od 2007. do juna 2014. bio je umjetnički direktor Kamernog orkestra Leopoldinum u Wrocławu (Poljska) s kojim je nastupio na Flanders Festivalu, Brückenfestivalu i Arcana Festivalu, na Varšavskoj jeseni i Beethovenovom festivalu u Varšavi, LEO Festivalu i Festivalu Wratislavia Cantans u Wroclawu, u Berlinu, Budimpešti itd.

Dirigovao je Škotskim, Irskim i Engleskim kamernim orkestrima, Sjevernom simfonijom, ESO-om, Britten Sinfoniom, Norveškim kamernim orkestrom, Camerata Nordica, Kamerrnim orkestrom St. Paul, Stuttgartskim kamernim orkestrom, Klangforum Wien, Ansamblom Modern, BIT20 Ensemble, Camerata Bern, Camerata Salzburg i Deutsche Kammerphilharmonie, kao i Ulster Orchestra, Wellington Symphony Orchestra, NÖ Tonkünstler, Vaermland Symphony, Recreation Graz, Esbjerg Ensemble, i dr.

Zajedno s Beatom Furrerom utemeljio je seminare “Impuls” za kompozitore i interpretatore savremene muzike koji se održavaju svake dvije godine u Grazu.

Svoje programske zamisli Ernst Kovacic provodi kroz nekoliko festivala i koncertnih ciklusa. Bio je zadužen za uspješne serije “Crossing Mozart” i “Crossing Haydn” u Musikvereinu u Beču. Umjetnički je direktor Brückenfestivala u Štajerskoj i LEO festivala u Wrocławu od 2009 godine. Osim toga, predsjednik je odbora privatne fondacije Ernst Krenek u Kremsu (Austrija).

Adresa dogadjaja: 
Univerzitet u Sarajevu - Muzička akademija
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona