Saradnici Muzičke akademije održali radionice u Zagrebu (1. i 2. 3. 2019.)

Saradnici Muzičke akademije pod rukovodstvom prof. dr. Senada Kazića učestvovali su u dvodnevnom stručnom skupu koji je održan u Zagrebu (Dvorana Hrvatskog kulturnog društva Napredak) u organizaciji Društva za promicanje Funkcionalne muzičke pedagogije i Glazbenog učilišta Elly Bašić.

 

Program:

1. 3. 2019.

Predavanje

Nerma Hodžić Mulabegović

Da li je solfeggio ostvariv kao estetski predmet?

(Autorica propituje da li se u solfeggiu, odnosno nastavnom procesu solfeggia prepoznaju kvaliteti estetskog? Kako se ostvaruje jedinstvo elemenata sadržaja solfeggia kao estetskog predmeta?)

 

Predstavljanje knjige

Senad Kazić

Improvizacija u muzičkoj edukaciji: historija i praksa

(U knjizi se objedinjuju muzikološka, teorijska i muzičko-pedagoška saznanja. Fenomen improvizacije se tumači dijakronijski te se može pratiti u različitim kontekstima. Muzička improvizacija je ideja i put u odgoju, a u edukativnom procesu to bi mogao biti krovni oblik rada koji objedinjuje sve ostale u čemu se ogleda puni smisao muzičke psihologije i pedagogije. Muzička improvizacija se obraća i tradicionalnom i modernom, istovremeno kao arhetip i prototip svakog kreativnog istraživanja i izričaja.)

 

2. 3. 2019.

Radionice:

Branka Vidović

Sinkopa u jedinici brojanja na primjerima iz klavirske literature

(Putem vođenih postupaka i uz pomoć različitih instrumentalnih boja dolazi se do nove zvučnosti poznatih djela i ostvaruju višestruki edukativni zadaci.)

 

Josip Popović

Potencijalna mogućnost razvijanja harmonijskog sluha auditivnim putem

(Pristup se temelji na zvučnom doživljaju akorda i harmonijskih progresija u odnosu na zvučnost i položaj temeljnog tona, prije osvještavanja koje uključuje grafiku i teoriju muzike.)

Admir Kustura

Primjena EarMaster Cloud sistema u mješovitom/hibridnom obliku nastave solfeggia

(Kroz multimedijalnu prezentaciju prikazane su mogućnosti primjene EarMaster Cloud sistema  u mješovitom/hibridnom obliku nastave solfeggia  i muzičke teorije.)

 

Marija Polić

Predstavljanje rada Glazbenog vrtića Posušje

(Predstavljen je nastanak i razvoj, te rezultati rada Glazbenog vrtića Posušje kroz nekoliko godina djelovanja.)

Adresa dogadjaja: 
Dvorana Hrvatskog kulturnog društva Napredak
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona