Recital pijanistice Zuzane Niederdorfer pod okriljem Koncertne sezone MAS (11.04.2023.)

Univerzitet u Sarajevu – Muzička akademija najavljuje recital Zuzane Niederdorfer, istaknute pijanistice i profesorice na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz, koja će nastupiti u utorak, 11. aprila 2023. godine u 19:00 u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”.

Na programu će se naći solo pjesme Franza Schuberta u Lisztovoj klavirskoj transkripciji (“Ständchen”, “Gretchen am Spinnrade” i “Ave Maria”), Schubertova "Wanderer fantazija" i Sonata u fis molu op. 11 Roberta Schumanna.

 

Zuzana Niederdorfer je magistrirala i doktorirala na Akademiji za muziku i dramsku umjetnost u Bratislavi. Usavršavala se i sarađivala je s priznatim imenima kao što su Viktor Nosov, Ida Černecká (učenica Vere Gornostayeve) i Marian Lapšanský, a njen rad inspirisale su i majstorske radionice profesora K. Zemplenyja, L. Bermana, V. Gornostaeva i G. Seböka.

Osvojila je niz nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima, uključujući takmičenje Robert Schumann u Zwickau (Njemačka), takmičenje Frédéric Chopin u mjestu Mariánske Lázňe u Češkoj, takmičenje Paloma O’Shea u Santanderu u Španiji, češko takmičenje Virtuosi per musica di pianoforte, te takmičenje Incontro Internazionale Giovani Pianisti Citta di Senigallia (Međunarodni susret mladih pijanista u gradu Senigallia) u Italiji.

Nastupala je kao solistica, ali je i sarađivala s brojnim orkestrima (uključujući Moskovski simfonijski orkestar), te kamernim ansamblima diljem Evrope, Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Snimila je šest nosača zvuka za BBC London i Čehoslovački radio i televiziju.

Preko dvadeset godina je predavala je na Akademiji za muziku i dramsku umjetnost u Bratislavi i na Akademiji za umjetnost u Banskoj Bistrici u Slovačkoj. Od 2011. godine zaposlena je kao profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti (Kunstuniversität) u Grazu, a njeni studenti višestruko su nagrađivani na nekim od najprestižnijih takmičenja za pijaniste.

Održala je majstorske radionice i seminare u Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji, Litvaniji, Finskoj, Islandu, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Italiji, Poljskoj, Kini, Njemačkoj i Austriji. Prije 15 godina pokrenula je međunarodno klavirsko takmičenje ”Forum per tasti” u Slovačkoj.

Koncert se realizira kao dio programa studijske posjete profesorice Niederdorfer Muzičkoj akademiji u okviru projekta Erasmus+ projekta međunarodne razmjene.

 

Ulaz na koncert je slobodan.

Adresa dogadjaja: 
Koncertna sala „Cvjetko Rihtman“ Sarajevo
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona