Recital pijaniste Zlatana Božute u Galeriji BKC-a Sarajevo - (28.11.2023.)

Pod okriljem novembarskog repertoara Koncertne sezone Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA), u utorak, 28. novembra 2023. godine u 19:00 u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS, bit će upriličen recital Zlatana Božute, istaknutog pijaniste mlađe generacije i višeg asistenta na Muzičkoj akademiji UNSA.

Na programu će se naći 12 varijacija na temu “Ah, vous dirai-je, Maman”, K. 265 Wolfganga Amadeusa Mozarta, Sonata br. 21 u C duru op. 53 (Waldstein) Ludwiga van Beethovena i “Muzički momenti”, op. 16 Sergeja Rahmanjinova.

Ulaz je slobodan.

 

Zlatan Božuta (Sarajevo, 1991) je pijanista i viši asistent na Odsjeku za klavir, udaraljke, harfu i srodne instrumente na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Prvo muzičko obrazovanje stiče u klasi Draženke Čanković-Janković u Osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi “Novo Sarajevo”. U Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu školuje se u klasama Milorada Jovanovića i Mirjane Jovanović. Na Odsjeku za klavir Muzičke akademije UNSA, u klasi prof. Dragana Opančića, završio je dodiplomski studij 2014. godine, a zatim i master studij 2017. godine. Specijalizirao se u programu Talent Music Master Courses u Bresciji (Italija), u klasi prof. Rubena Dalibaltayana.

Kroz redovno koncertiranje, kao i uspjehe na nizu pijanističkih takmičenja (Specijalna nagrada na XII Federalnom takmičenju, Prvo mjesto na Yamaha Music Foundation of Europe, BiH; Druga nagrada na Internacionalnom takmičenju G. Campochiaro, Italija i dr.) izgradio je poziciju istaknutog mladog pijaniste. Pohađao je majstorske radionice renomiranih pijanista, kao što su Kemal Gekić, Jurij Kot, Aleksandra Romanić, Christopher Taylor, Boris Kraljević, Ursula Opens, Rita Kinka, Ruben Dalibaltayan, Jerome Lowenthal, Hinko Haas, Jokut Mihajlović, te radionice kamerne muzike Manhattan String Quarteta.

Koncertirao je u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Grčkoj, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Španiji, Austriji. Redovno nastupa samostalno, ali i u kamernim sastavima. Kao solista nastupao je sa Sarajevskom filharmonijom te sa Simfonijskim i gudačkim orkestrom Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Njegujući poseban interes za interpretaciju savremene muzike, izveo je niz djela iz repertoara muzike 20. i 21 . stoljeća, te sudjelovao u nizu praizvedbi djela savremenih kompozitora (Sijarić, Rešidbegović, Hadžajlić i dr.). Kao izvođač sarađivao je sa Vinkom Globokarom i Heinerom Goebbelsom izvodeći bosanskohercegovačke praizvedbe njihovih već etabliranih kompozicija.

Kao kompozitor djelovao je u savremenim teatarskim produkcijama, gdje je s redateljem Alešom Kurtom sarađivao u predstavama “Elizabeta Bam”, “Majstor i Margarita”, “Ništa nas ne smije iznenaditi” i “Kreketanje”.

Adresa dogadjaja: 
Galerija Bosanskog kulturnog centra Sarajevo
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona